Međunarodna noć posmatranja Meseca 2012

Bilo da ste u Sidneju, Kanadi, Brazilu, Japanu, Srbiji…svi imamo nešto zajednično – istog komšiju. Svi jedemo, spavamo, radimo ispod zajedničkog Meseca. On je uvek tu i ima presudan uticaj na sve nas. Jednostavno, da nije njega sve bi bilo drugačije.

Približava se i ovogodišnja Međunarodna noć posmatranja Meseca koja će biti održana pod sloganom “Ispod zajedničkog Meseca” (Under the Same Moon). Pogledajte koje su bile ponuđene opcije >>>> ovde.

To je noć kada je najveći broj pogleda uperen u naš prirodni satelit, kao i noć kada će najveći broj prezentacija u svetu imati istu temu – Mesec. Što više o njemu znamo sve smo sigurniji u to koliko je on bitan za Zemlju i život na njoj.

Glasanje o datumu održavanja je bilo početkom godine, a pobednik je 22. septembar.

Zvanični sajt gde možete pratiti planiranje projekta: http://observethemoonnight.org

Ukoliko planirate posmatranje Meseca 22. septembra, možete se prijaviti na zvanični sajt i obeležiti vaše posmatračko mesto na mapi sveta.

Ispred Astronomskog društva Bor sam prošle godine održao predavanje povodom Međunarodne noći posmatranje Meseca, a neke delove tog predavanja možete pročitati u sledećim tekstovima:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s