WoW!!! Odličan snimak asteroida 4179 Toutatis

Asteroid 4179 Toutatis (ranija oznaka: 1989 AC) je otkrio C. Pollas 4. januara 1989. godine na fotografskoj ploči koju su pomoću teleskopa od 0,9 metara snimili Alain Maury i Derral Mulholland (svi iz Francuske) za vreme osmatranja Jupiterovih bledih satelita.

Toutatis spada u red opasnog kamenja jer prolazi blizu Zemlje (Near Earth Asteroids). Ima izrazito ekscentričnu orbitu koja je

Asteroid Toutatis - foto: NASA
Asteroid Toutatis – foto: NASA

smeštena jednim delom u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, a proteže se sve do unutar Zemljine orbite oko Sunca. Po tome pripada porodici Apolo asteroida. Svoju orbitu obiđe jednom u četiri godine. Ravan orbite Toutatisa ima veoma mali nagib u odnosu na ravan Zemljine orbite oko Sunca. Zapravo, to je najmanji nagib od nagiba svih drugih asteroida koji presecaju Zemljinu putanju.

Više na sajtu Astronomskog Magazina.

Najbliži Zemlji je bio 12. decembra i to na udaljenosti od 6,9 miliona km, odnosno oko 18 rastojanja Zemlja – Mesec (384 000 km).

13. decembra asteroid Toutatis je bio udaljen od Zemlje 7 miliona km, odnosno oko 18,2 rastojanja Zemlja – Mesec.

Na ovom radarskom snimku se vidi da je ovaj asteroid izduženog nepravilnog oblika. Rotacija mu je veoma spora i iznosi 5,4 dana, dok su dimenzije asteroida 4,5×2,4×1,9 km.

Sledeći put će se asteroid Toutatis približiti Zemlji 2069. godine kada će prići Zemlji na svega 3 miliona km ili 7,7 rastojanja Zemlja – Mesec.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s