Veoma redak astronomski događaj jeste konjukcija tri planete, a to će se upravo dogoditi 26. maja. Biće to jedan od najzanimljivijih

izvor: earthsky.org

izvor: earthsky.org

zalazaka Sunca u ovoj godini.

Ubrzo nakon zalaska Sunca na zapadnom nebu će se pojaviti tri svetle tačkice i to u trouglu koji će stati u svega 3 stepena. Taj trougao će činiti tri planete: Jupiter, Venera i Merkur.

Venera svakim danom zauzima sve viši položaj na nebu i već sada je možemo posmatrati nisko na zapadnom nebu nakon zalaska Sunca kao najsjajnije nebesko telo posle Sunca i Meseca (ne možete pogrešiti). Jupiter lagano silazi i uskoro ga nećemo moći videti.

Međutim, ono što nikako ne smemo propustiti jeste posmatranje planete Merkur, koja je zbog svoje blizine Suncu retko vidljiva.

Ukoliko posedujete bilo kakav optički instrument (dvogled, teleskop, pa i fotoaparat) ne zaboravite da ga ponesete. Pošto će ovaj susret tri planete biti nisko na zapadu, najbolje je pronaći lokaciju na većoj visini i negde gde vam okolno drveće neće ometati pogled na zapadni horizont.

Takođe, ne propustite da pogledate i Saturn koji se nakon zalaska Sunca nalazi na jugoistočnom nebu. Dakle, četri planete za jedno veče. Fenomenalno!

Sledeći NASA-in video će vam dati odgovore na neka pitanja vezana konjukciju pomenute tri planete:

Više o Jupiteru i njegovim satelitima pogledajte >>>> ovde.

Više o Merkuru pogledajte >>>> ovde.

Više o Veneri pogledajte >>>> ovde.

Više o Saturnu pogledajte >>>> ovde.