Povećana Sunčeva aktivnost

U proteklih nekoliko dana zabeležena je povećana Sunčeva aktivnost. Nekoliko Sunčevih baklji najviše klase X zabeležene su u kratkom vremenskom intervalu. Sunčeva baklja predstavlja silovitu eksploziju na površini Suncu (dešavaju se u Sunčevoj koroni i hromosferi).

Aktivni region 1748 koji je proizveo najsnažnije baklje je trenuno stabilan i u slabljenju je, ali se još uvek mogu očekivati aktivnosti. Ostali aktivni regioni su takođe trenutno stabilni.

Pogledajte trenutne aktivne regione na trenutno vidljivoj strani Sunca >>>> ovde.

Sunčeve baklje prethodnih dana:

foto:  NASA/SDO/GSFC
foto: NASA/SDO/GSFC

Sunčeve baklje se dele na A, B, C, M ili X, prema površinskom toku energije (W/m2), kada se meri X zracima talasne dužine 0,1 do 0,8 nm, iz blizine Zemlje, kao npr. sa letelice GOES. Svaka klasa ima površinski tok energije 10 puta veći od prethodnog. Unutar klasa je podela od 1 do 9, tako na primer X2 klasa je dva puta snažnija od X1. Najsnažnije klase M i X su često povezane sa različitim smetnjama u Zemljinoj atmosferi.

Za sada ove Solarne baklje nisu usmerene direktno prema Zemlji, ali narednih dana je moguća da se dogodi i takva eksplozija. Baklje klase X mogu da izazovu smetnje na elektonskim uređajima, a posebno predstavljaju opasnost za veštačke satelite i astronaute u orbiti oko Zemlje.

Solarne baklje oslobađaju velike količine energije i tada dolazi do povećanog protonskog zračenja, odnosno dolazi do protonske oluje. Ovo je i uzrok polarne svetlosti. Na dijagramu se jasno vidi povećanje protonskog zračenja:

izvor: http://www.solarham.net/proton.htm
izvor: http://www.solarham.net/proton.htm

Sunčeva baklja klase X1.2 koja se dogodila 15.05.2013. godine:

Ovako nešto je očekivano u ovoj godini jer se Sunce nalazi na kraju svog 24 ciklusa i periodu maksimuma Solarne aktivnosti:

foto: earthsky.org
foto: earthsky.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s