Upoznajte avgustovsko noćno nebo

Na avgustovskom noćnom nebu možeze posmatrati veliki broj nebeskih objekata i zanimljivih sazvežđa, baš kao i svakog drugog meseca, Saturn_5ali potrebno je znati gde da gledate i potražite.

Na večernjem zapadnom nebu nakon zalaska Sunca možete posmatrati planete Saturn i Veneru, zatim visoko na nebu Veliki letnji trougao koji čine zvezda Vega, Deneb i Altair. Samo u ovom trouglu moguće je posmatrati mnoštvo zvezdanih jata, kao i neke magline, ali je za njih potreban amaterski teleskop. Blizu Vege u sazvežđu Lira je i dvostruka zvezda Epsilon Lira. Blizu Deneba u sazvežđu Labud je maglina Severna Amerika i jato M29. Nezaobilazan par zvezda za posmatranje je Albiero. Jedna od njih je narandžasto-crvenkaste boje, dok je druga plava.

Upoznajmo noćno nebo
Upoznajmo noćno nebo (klikni na sliku)

Unutar ovog trougla su i dva mala sazvežđa Lisica i Strelica. U sazvežđu lisica se nalazi popularna maglina M27, do se u sazvežđu Strelica nalazi zbijeno zvezdano jato M71.

Na jutarnjem nebu pre izlaska Sunca možete posmatrati Merkur, Mars i Jupiter.

Takođe možete potražiti i Mlečni put koji se oko 22h nalazi visoko na nebu, a čiji je centar u sazvežđu Strelac koji je u to vreme nisko iznad južnog horizonta, dok se sa njegove desne strane nalazi sjajna crvenkasta zvezda Antares u sazvežđu Škorpija.

I još mnooogo drugih zanimljivosti…

Ne zaboravitee na događaj meseca, a to je meteorska kiša Perseida čiji se maksimum očekuje u noći između 12 i 13. avgusta. Uskoro će ovde biti više reči o ovogodišnjim Perseidima.

Sledi video sa prkazom nekih od najzanimljivijih objekata i sazvežđa:

2 thoughts on “Upoznajte avgustovsko noćno nebo

  1. Toma

    Na jutarnjem nebu pre izlazka Sunca mozete posmatrati Merkur,Mars i Veneru.(tako pise u tekstu).
    Ali umesto Venere treba da pise Jupiter jer se Venera moze posmatrati posle zalaska Sunca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s