Približava se maksimum Perseida 2013

Tokom godine mnogo meteorskih kiša  “padne” iznad naših glava. Neke su većeg, a neke manjeg intenziteta. Sada je trenutno u toku “pljusak” Perseida.

Perseidi su meteorska kiša koja nas oduševljava svojim intenzitetom svake godine od 25. jula do 18. avgusta. Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 12/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude i preko 100.

Prema prognozi sajta spacedex.com, za Srbiju se očekuje ZPČ u noći maksimuma oko 30. Mada, to ne mora ništa da znači, jer je jako teško predvideti tačan broj. Na primer, članovi AD Bor-a su prošle godine uočili preko 100 meteora na sat, a koji su se mogli videti na svakom delu neba.

Perseidi predstavljaju ustvari ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja oko Sunca obiđe za 130. godina. Otkrivena je daleke 1862. godine.

Zemljina atmosfera nas štiti od udara malo većih meteora u kiši Perseida i tada uživamo u malo jačem bljesku na nebu, pri sagorevanju većih fragmenata. Zabeleženi su i udari u Mesec.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši.  Ko bude tada u gradu biće mnogo manje oduševljen.

Od 2008. godine Perseidi su ubedljivo najaktivnija meteorska kiša, a jedino Geminidi mogu da prate trku. U prilog Perseida ide i to da su znatno sjajniji od Geminida.

meteor-shower-fireball-data

Mesec ove godine neće praviti većih problema tokom posmatranja Perseida, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Oni koji uvek požele neku želju kada vide “zvezdu padalicu”…možda im ponestane  želja, jer teško da neko može imati toliko želja koliko će tih noći videti “zvezda padalica”.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Prividna tačka (radijant) iz koje “izlaze” meteori se nalazi između sazvežđa Persej i Kasiopeja (vidi sliku). Kasiopeju je na nebu lako naći jer spada u cirkumpolarna sazvežđa (ona koja nikada ne zalaze) i nalazi se visoko na nebu. Prepoznatljivo je po tome što ima oblik slova W.  Više o sazvežđima pogledajte OVDE!

NASA o Perseidima:

7 thoughts on “Približava se maksimum Perseida 2013

  1. Aleksandar Savić

    Rekoste da je maksimum u noći između 12. i 13. avgusta. A ja sad čitam po e-novinama i deluje mi kao da sam propustio maksimum, da je bio jutros. Hoće li moći večeras da se gleda a da ne bude razočaravajuće? Hvala 🙂

    1. Ima. Samo treba dosta strpljenja, jer ipak nije noć maksimuma, pa se može očekivati tek 10-20 meteora. Nije ni to malo, ali je nemoguće pogledaom prekriti celo nebo, tako da neki od njih uvek promakne iza leđa. Promaknu čak i kada ležite na travi i posmatrate nebo! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s