Noć Perseida

Iako meteorska kiša Perseida još uvek traje noć maksimuma je ipak prošla. Broj meteora koji su viđeni se razlikuju od posmatača do

Perseid - foto:   Courtesy of Pierre Martin
Perseid iz 2006. godine – foto:
Courtesy of Pierre Martin

posmatrača, ali razlozi za to mogu biti brojni.

Prema International Meteor Organization (IMO) ova godina je bila bogatija Perseidima od prethodne. Međutim, mi smo drugačijeg mišljenja. Oko 20-ak posmatrača se okupilo na planini Dubašnica i videli smo na desetine Perseida, ali smo ipak 2012. godine videli znatno više. Takođe, među prošlogodišnjim meteorima je bilo znatno više sjajnijih, dok je ove godine bilo previše onih sa malim sjajem, jedva primetnih.

Lično sam napravio 135 fotografija sa ekpozicijama od 30 sekundi na ISO 2000 i ni jedan jedini meteor nije uleteo u kadar. Ludnica! Vratili smo se kući u 1:30, a ustajanje u 5:30 bi lakše podneo da je uslikan samo jedan jedini meteor…ali NE!

Dok je fotoaparat bio okrenut prema jednoj strani neba ostali su se radovali meteorima iza mene, Tako su vremenom naučili gde će meteori padati – na suprotnoj strani od one prema kojoj je moj fotoaparat okrenut! 🙂

International Meteor Organization (IMO) je objavila sledeće podatke koji su na sledećem dijagramu:

per2013ghjZa noć maksimuma su rezultati sledeći:

per2013peak

Pored mog fotoaparata bila su još dva koji su takođe bili neuspešni u jurnjavi za meteorima. Neverovatno, ali tako je.

Uglavnom, uživali smo u posmatranju meteora i druženju, a tu je bio i teleskop pomoću koga smo posmatrali i galaksije zvezdana jata i dvojne zvezde.

One thought on “Noć Perseida

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s