Sjajan meteor eksplodirao iznad Sarajeva

Tekst je preuzet sa sajta AD Orion.

Nešto nakon ponoći, tačnije u 00:36:59 sati, drugog novembra, iznad Sarajeva je u višestrukoj eksploziji kroz atmosferu prodrlo meteoroidno tijelo čiji su djelovi mogli pasti na tlo kao meteoriti.

bolid-sa-2-novembar

Bosansko-hercegovačka meteorska mreža koju vode Astronomsko društvo Orion i Federalni hidrometeorološki zavod iz Sarajeva (kamere u Sarajevu, Gradačcu i Pelješcu) registrirala je upad bolida sa magnitudom iznad -9 što je ravno sjaju Mjeseca u Prvoj četvrti. Ovo je najsjajniji meteor-bolid koji je opažen do sada tokom probnog rada BH meteorske mreže.

Vatrena kugla uletjela je brzinom od oko 20 km/s i ugasila se na visini od oko 30 kilometra, što prema dosadašnjem iskustvu astronoma, znači da je eventualno moguć pad ovog tijela na površinu Zemlje. Prema preliminarnim proračunima stručnjaka iz Astronomskog društva Orion, mjesto pada bi bila oblast u trouglu Zenica-Bugojno-Travnik. Meteoroidna tijela koja stignu ispod te visine, ukoliko se potpuno ne raspadnu, što ovisi od njihovog sastava, daju nam šansu da ih pronađemo kao meteorite.

Više informacija i fotografija možete pogledati na sajtu astronomskog društva Orion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s