Još jedna kometa koja će držati pažnju ljubitelja astronomije, ali za nju nećemo imati velika očekivanja kao za kometu Ison, jer se ne očekuje njen blizak susret sa Suncem.

Kometa C/2013 A1 (Siding Spring) je otkrivena 3. januara 2013. godine sa opservatorije Siding Spring koja se nalazi u

foto: Wikipedia

foto: Wikipedia

Australiji. Ova kometa, baš kao i ISON, potiče iz Ortovog oblaka kometa koji okružuje naš Sunčev sistem i već dugo putuje prema Marsu.

Najbliži susret sa planetom Mars će se desiti 19. oktobra 2014. godine, a najnovije procene su da će proleteti na 138 000 km od njegove površine. Poređenja radi, Mesec je od nas udaljen u proseku 384 000 km.

U narednom periodu će astronomi pokušati da daju odgovore na to koliku količinu gasa i prašine poseduje ova kometa. Ove informacije su potrebne kako u naučne svrhe tako i u cilju dobijanja informacija o bezbednosti letelica koje kruže oko crvene planete i koje će nam (nadamo se) dati odlične fotografije komete sa malog rastojanja. Jedno zrnce te prašine od 1 mm može da napravi ogromnu štetu, jer se kreće brzinom od oko 56 km/s.

Da ne budem lenj, pogledao sam u Stellarium-u kakav će biti položa Marsa na noćnom nebu tih dana i sasvim je zadovoljavajuć što se posmatranja sa Zemlje tiče.

1. oktobar 2014 - foto Stellarium

1. oktobar 2014 – foto Stellarium

Početkom marta Mars će biti u sazvežđu Zmijonoša i sasvim blizu sjajne crvenkaste zvezde Antares u sazvežđu Škorpija. I 19. oktobra će Mars biti u sazvežđu Zmijonoša, a nekoliko dana kasnije će se naći u sazvežđu Strelac. Zanimljivo je da će u sazvežđu Strelac “proći pored” dve magline vidljive golim okom – M8 i M20. To će biti prava poslastice kako za posmatrače tako i za astrogfotografe. Inače, ovo sazvežđe je prepuno maglina i zvezdanih jata.

Ono što je najbitnije, Mars je vidljiv nakon zalaska Sunca, a ispod horizonta biti tek nakon 19:30. Odmah pored nalaziće se i Saturn.

Pratićemo dešavanja sa ovom kometom i nadam se da će dostići dovoljnu magnitudu da pomoću malih teleskopa ili dvogleda uživamo u posmatranju.