Kometa C/2013 A1 krajem godine blizu Marsa

Još jedna kometa koja će držati pažnju ljubitelja astronomije, ali za nju nećemo imati velika očekivanja kao za kometu Ison, jer se ne očekuje njen blizak susret sa Suncem.

Kometa C/2013 A1 (Siding Spring) je otkrivena 3. januara 2013. godine sa opservatorije Siding Spring koja se nalazi u

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

Australiji. Ova kometa, baš kao i ISON, potiče iz Ortovog oblaka kometa koji okružuje naš Sunčev sistem i već dugo putuje prema Marsu.

Najbliži susret sa planetom Mars će se desiti 19. oktobra 2014. godine, a najnovije procene su da će proleteti na 138 000 km od njegove površine. Poređenja radi, Mesec je od nas udaljen u proseku 384 000 km.

U narednom periodu će astronomi pokušati da daju odgovore na to koliku količinu gasa i prašine poseduje ova kometa. Ove informacije su potrebne kako u naučne svrhe tako i u cilju dobijanja informacija o bezbednosti letelica koje kruže oko crvene planete i koje će nam (nadamo se) dati odlične fotografije komete sa malog rastojanja. Jedno zrnce te prašine od 1 mm može da napravi ogromnu štetu, jer se kreće brzinom od oko 56 km/s.

Da ne budem lenj, pogledao sam u Stellarium-u kakav će biti položa Marsa na noćnom nebu tih dana i sasvim je zadovoljavajuć što se posmatranja sa Zemlje tiče.

1. oktobar 2014 - foto Stellarium
1. oktobar 2014 – foto Stellarium

Početkom marta Mars će biti u sazvežđu Zmijonoša i sasvim blizu sjajne crvenkaste zvezde Antares u sazvežđu Škorpija. I 19. oktobra će Mars biti u sazvežđu Zmijonoša, a nekoliko dana kasnije će se naći u sazvežđu Strelac. Zanimljivo je da će u sazvežđu Strelac “proći pored” dve magline vidljive golim okom – M8 i M20. To će biti prava poslastice kako za posmatrače tako i za astrogfotografe. Inače, ovo sazvežđe je prepuno maglina i zvezdanih jata.

Ono što je najbitnije, Mars je vidljiv nakon zalaska Sunca, a ispod horizonta biti tek nakon 19:30. Odmah pored nalaziće se i Saturn.

Pratićemo dešavanja sa ovom kometom i nadam se da će dostići dovoljnu magnitudu da pomoću malih teleskopa ili dvogleda uživamo u posmatranju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s