Šta posmatrati na nebu u februaru?

Ono što je svakako najpopularnije za posmatranje golim okom jesu planete. Trenutno možemo na nebu videti četiri planete, ali tu su i zimska sazvežđa, a u njima i sjajne zvezde.

Jupiter možemo posmatrati sa prvim mrakom visoko na istoku u sazvežđu Blizanci. Jasno se prepoznaje jer je nasjajnija “zvezda” na tom delu neba. Sa njegove desne strane se nalazi lako prepoznatljivo sazvežđe Orion.

Planeta Mars se najbolje može posmatrati oko ponoći pa sve do jutra i nalazi se u sazvežđu Devica i pored zvezde Spike, najsjajnije u tom sazvežđu.

Ukoliko sačekate još nešto malo više od sat vremena iznad istočnog horizonta, a nešto niže od Marsa, pojaviće se i planeta Saturn koja se trenutno nalazi u sazvežđu Vaga. Za izlazak Venere moraćete sačekati još četri sata. 🙂

Venera izlazi nakon 5h i od svih ostalih tačkastih nebeskih tela poslednja gubi sjaj kada se Sunce “priprema” da proviri iznad istočnog hrizonta.

Merkur je nažalost sada već blizu Sunca i njegova svetlost ne dozvoljava da vidimo ovu malu planetu. Ipak, bila je vidljiva prvih nekoliko dana februara o čemu je već bilo reči na ovom mestu.

Pored ovih planeta, ne propustite posmatranje sazvežđa Orion, zvezda Sirijus, zvezdana jata Plajade i Hijada u sazvežđu Bik…

Ukoliko se na snalazite na noćnom nebu kliknite na sliku ispod i otvorite tekst koji će vam pomoći da se bliže upoznate sa noćnim nebom, kao i položajem zvezda i sazvežđa, maglina i galaksija…

Upoznajmo noćno nebo
Upoznajmo noćno nebo

Pogledajte i video sa najavama za posmatranje za februar:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s