Proleće 2014

Proleće ove godine počinje 20. marta u 17:57 h. Tog dana je ravnodevnica, odnosno dan i noć traju jednako ili bolje rečeno približno jednako, jer je dan jedva nešto malo duži od noći. To se dešava zbog delovanja atmosfere i prelamanja Sunčeve svetlosti kada kroz nju prolazi. Dešava se to da mi ujutru vidimo Sunce pre nego što se ono ustvari pojavilo iznad horizonta, a uveče kada Sunce ode ispod zapadnog horizonta mi ga još nekoliko minuta vidimo kao da je iznad horizonta.

Ekvinocij i solsticij
Ekvinocij i solsticij

Ravnodnevnica ili ekvinocij se javlja dva puta godišnje i označava početak proleća ili početak jeseni – prolećni i jesenji ekvinocij. Sunce tada izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu.Takođe postoje letnji i zimski solsticaj, odnosno početak leta i zime kada je Sunce najviše na nebu i dan najduži, odnosno kada je Sunce najniže na nebu i kada je dan najkraći.

Proleće na severnoj zemljinoj polulopti počinje u trenutku kada Sunce na svojoj putanji “preseče” nebeski ekvator (ekvator na Zemlji projektovan na nebesku sferu). Istovremeno na južnoj polulopti počinje jesen i taj trenutak je za njih jesenji ekvinocij.

U trenutku ekvinocija Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom u odnosu na Zemljin ekvator i na taj način sunčeva svetlost ravnomerno obasjava čitavu planetu. Evo kako to izgleda:

Prolećni ekvinocij
Prolećni ekvinocij

Proleće će trajati do 21. juna kada će u 12:51 h početi leto. U sledećoj tabeli možete videti početke svih godišnjih doba do 2020. godine (klikni na sliku):

Izvor: timeanddate.com
Izvor: timeanddate.com

U trenutku početka ovog proleća Sunce će se zajedno sa planetom Uran nalaziti u sazvežđu Ribe, Mesec i Saturn biće u sazvežđu Vaga, Jupiter u sazvežđu Blizanci, Neptun i Merkur u sazvežđu Vodolija i Venera u sazvežđu Jarac.

Ne propustite priliku da posmatrate Jupiter ovih dana, jer već sa prvim mrakom dominira visoko na nebu u blizini zvezde Betelgez u sazvežđu Orion. Orion krajem aprila počinje sa zalaskom pre mraka, tako da iskoristiti priliku za posmatranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s