Otkrivena je još jedna patuljasta planeta u našem zvezdanom sistemu

kuiper-oort

Pre 11 godina, 14. novembra 2003. godine otkriven je planetoid Sedna koji se nalazi daleko iza putanje Plutona. Sve do sada je Sedna zvanično važila za najudaljeniji objekat ove vrste od Sunca.

Danas je u časopisu Nature objavljen rad u kome se navodi da je otkriven još jedan planetoid sa službenim imenom 2012 VP113 i koji je za nekoliko astronomskih jedinica udaljeniji od Sunca u odnosu na planetoid Sedna.

1AJ = 150 000 000 km (rastojanje Zemlja-Sunce)

Planetoid 2012 VP113 su otkrili Scott Sheppard i Chadwick Trujillo pomoću opservatorije Gemini. Ova dva naučnika, kao i mnogi drugi,

Planetoid Sedna - foto Habl
Planetoid Sedna – foto Habl

pretpostavljaju da u ovom delu Sunčevog sistema postoji veliki broj ovakvih tela koje će u budućnosti najverovatnije biti otkriveni.

Stenovite planete se nalaze na rastojanju od 0,4 – 4,2 AJ od Sunca, džinovske gasovite planete od 5 – 30 Aj, dok se Kajperov pojas u kome se nalazi i Pluton, kao i na hiljade drugih ledenih objekata nalazi na rastojanju od 30 – 50 AJ (vidi sliku gore). Sedna je otkrivena van ovih granica i nalazi se na rastojanju od 76 AJ od Sunca.

Kada novootkriveni planetoid na svojoj putanji bude najbliže Suncu od njega će biti udaljen 80 AJ. I Sedna i 2012 VP113 su otkriveni kada su na svojoj putanji bili najbliži Suncu.

Takođe se pretpostavlja da se daleko iza orbita ova dva planetoida u dalekom Ortovom oblaku nalaze veća nebeska tela i da će veći broj ovakvih otkrića pomoći da se bolje razume evolucija Sunčevog sistem. Mađutim, istraživanje detalja u Ortovom oblaku zahtevaće i napredniju tehnologiju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s