Kako dolazi do pomračenja Meseca? Posmatrajte 28.09.2015.

Već mesec dana je na netu glavna astronomska vest pomračenje Meseca koje će se dogoditi 28. septembra u ranim jutarnjim satima. Međutim, samo posmatranje pomračenja nije tako spektakularno kao pomračenje Sunca, jer ukoliko ne gledate direktno u naš prirodni satelit nećete ni primetiti pomračenje iz grada. Posmatranjem ove pojave sa udaljenih i tamnih lokacija dobija svoju draž.

Ipak, kako dolazi do pomračenje Meseca?

Pomračenje Meseca se dešava samo kada je on u fazi punog meseca, odnosno kada je Zemlja između Sunca i Meseca. Kako to da se pomračenje Meseca ne dešava svaki put kada je pun mesec? Razlog je taj što nagib Mesečeve putanje oko Zemlje zaklapa određeni ugao u odnosu na ravan ekliptike, kao što se vidi i na slici. Mesec najčešće prolazi iznad ili ispod mesta gde može doći do pomračenja.

Nagib Mesečeve orbite u odnosu na ravan ekliptike
Nagib Mesečeve orbite u odnosu na ravan ekliptike

Mesečeva putanja oko Zemlje preseca ravan ekliptike na dva mesta, koja se nazivaju čvorovi. Postoje ulazni i silazni čvor. Pomračenje i Sunca i Meseca dolazi samo ako je Mesec u blizini čvorova. Mesec tokom pomračenja prvo ulazi u Zemljinu polusenku, zatim u Zemljinu senku (kada dobija bledu crvenkastu boju zbog prelamanja svetlosti kroz zemljinu atmosferu), zatim ponovo u Zemljinu polusenku, da bi na kraju u potpunosti izašao iz pomračenja.

Ako je Mesec u granicama od 11,5 stepeni, na svojoj putanji, pre ili posle jednog od čvorova, može doći do pomračenja Meseca. Ukoliko je, naravno, udaljeniji od toga pomračenja neće biti. Može se desiti da prođe godine bez pomračenja Meseca, a maksimalan broj je tri puta godišnje.

Ono što ove godine upotpunjuje ovaj događaj je i Mesec u perigeju (najbliži Zemlji ili skoro najbliži u ovoj godini) pa ćemo posmatrati i tzv. SuperMesec čiji naziv je baš iritirajući. Udaljenost Meseca od Zemlje možeda proveriti >>>> ovde.

Supermoon

Na slici ispod možemo videti sa kojih delova naše planete će se pomračenje videti u postpunosti:

(Napomena: podaci su uzeti sa grad Niš sa sajta timeanddate.com)

Pomračenje Meseca 28.09.2015. - izvor: timeanddate.com
Pomračenje Meseca 28.09.2015. – izvor: timeanddate.com

U sledećoj tabeli su data bitna vremena tokom pomračenja Meseca od ulaska u zemljinu senku do izlaska iz nje.

izvor: timeanddate.com
izvor: timeanddate.com

Ukupno pomračenje će trajati 5 sati i 11 minuta, dok će potpuno trajati 1 sat i 12 minuta.

Ono što je razočaravajuće je to da će najverovatnije nebo iznad mnogih od nas biti pokriveno oblacima. Međutim, verovatno će biti i srećnika. Još jedan problem je taj što će se sve to odvijati u ranim jutarnjim satima pa je i ovaj astronomski događaj samo za najupornije.

Vedro nebo!

Na kraju možemo pogledati i šta NASA ima da kaže o ovom pomračenju:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s