Asteroid na 25 mil. km od Zemlje

Nije strašno što ovaj asteroid prolazi od Zemlje na udaljenosti od 25 miliona kilometara, već su strašni naslovi koji najavljuju ovaj astronomski događaj.

asteroid_zemlja

Asteroid danas blizu Zemlje, asteroid juri prema Zemlji i sl. Blizu je u ovom slučaj jako osetljiv pojam. Kažu da je 25 mil. km malo za kosmičke standarde…ej pa naravno, jer ipak Svemir dostiže 13,7 milijardi svetlosnih godina.

Međutim, ako se zadržimo na unutrašnji Sunčev sistem koga čine Merkur, Venera, Zemlja, Mars i neka sitnija tela možemo da kažemo i da Venera prolazi blizu Zemlje, jer je nekada udaljena svega 38 miliona km ili tako nekako. Mars je udaljen oko 70 miliona km. Ovaj asteroid prolazi na 25 miliona km. Nekako mi ne deluje baš blizu.

Mesec je udaljen od Zemlje oko 380 000 km…e to je već blizu. Tada bi moglo da se kaže da je ovaj asteroid blizu Zemlje. U suprotnom se sve svodi na senzacionaliziam i molimo vas kliknite na naš naslov da nam broj pregleda bude veći danas.

Ukratko o asteroidu:

Ovaj asteroid nosi službeni naziv 86666 (2000 FL10) i ima prečnik oko 2,6 km. Otkriven je pre 16 godina i ima periodičnu putanju koja se proteže do orbite Jupitera.

Ukoliko želite da vidite putanju ovog asteroida na NASA JPL kliknite >>>> ovde. A na slici ispod se vidi koliko je udaljena orbita Venere od Zemlje, kao i udaljenost asteroida,

Putanja asteroida 86666 (2000 FL10) - foto : NASA JPL
Putanja asteroida 86666 (2000 FL10) – foto : NASA JPL

Pogledajte i video o asteroidu:

4 thoughts on “Asteroid na 25 mil. km od Zemlje

  1. Što se tiče AD Bor voleo bih da se ponovo aktivira, ali nakon veoma uspešne 2011 i 2012. godine sledeća je bila slaba a od tada ništa od akcija.
   Kad je trebalo najozbiljnije da se radi neki članovi nisu želeli i toliko. Ukoliko se poklope kockice ponovo i nađu se ozbiljni ljudi biće i akcija. Ja sam uvek spreman.

   Pozdrav i hvala na pitanju.

    1. Trenutno nismo aktivni, ali ukoliko budemo ponovo našli prostor za sastanke i prezentacije i nekoliko članova koji bi hteli da rade na popularizaciji astronomije krenuli bi sa radom.

     Mi smo funkcionisali i funkcionisaćemo kao neformalno društvo građana. Dakle, nije potrebno učlanjenje samo dobra volja. Ona je najbitnija, jer smo shvatili da je popularizacija nauke zahtevna i nije lako. 🙂

     Ukoliko imaš ideje da se rad obnovi uvek smo spremni za to.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s