Nije strašno što ovaj asteroid prolazi od Zemlje na udaljenosti od 25 miliona kilometara, već su strašni naslovi koji najavljuju ovaj astronomski događaj.

asteroid_zemlja

Asteroid danas blizu Zemlje, asteroid juri prema Zemlji i sl. Blizu je u ovom slučaj jako osetljiv pojam. Kažu da je 25 mil. km malo za kosmičke standarde…ej pa naravno, jer ipak Svemir dostiže 13,7 milijardi svetlosnih godina.

Međutim, ako se zadržimo na unutrašnji Sunčev sistem koga čine Merkur, Venera, Zemlja, Mars i neka sitnija tela možemo da kažemo i da Venera prolazi blizu Zemlje, jer je nekada udaljena svega 38 miliona km ili tako nekako. Mars je udaljen oko 70 miliona km. Ovaj asteroid prolazi na 25 miliona km. Nekako mi ne deluje baš blizu.

Mesec je udaljen od Zemlje oko 380 000 km…e to je već blizu. Tada bi moglo da se kaže da je ovaj asteroid blizu Zemlje. U suprotnom se sve svodi na senzacionaliziam i molimo vas kliknite na naš naslov da nam broj pregleda bude veći danas.

Ukratko o asteroidu:

Ovaj asteroid nosi službeni naziv 86666 (2000 FL10) i ima prečnik oko 2,6 km. Otkriven je pre 16 godina i ima periodičnu putanju koja se proteže do orbite Jupitera.

Ukoliko želite da vidite putanju ovog asteroida na NASA JPL kliknite >>>> ovde. A na slici ispod se vidi koliko je udaljena orbita Venere od Zemlje, kao i udaljenost asteroida,

Putanja asteroida 86666 (2000 FL10) - foto : NASA JPL

Putanja asteroida 86666 (2000 FL10) – foto : NASA JPL

Pogledajte i video o asteroidu: