Planete jutarnjeg neba

Koliko god puta posmatrali planete na noćnom nebu uvek poželimo da ih Mars_animated_simvidimo ponovo, a posebno ako to posmatranje podrazumeva dvogled ili teleskop, mada nije neophodno.

Ovih dana pre izlaska Sunca možemo videti četiri planete poređane u nizu kojima će Mesec praviti društvo, kao i kometa Catalina. Posebno će biti zanimljiv 7. januar kada će Mesec činiti mali trougao sa planetama Saturn i Venerom koje su veoma blizu jedna drugoj.

Položaj planeta na slici ispod je onakav kakav će biti 7. januara oko 6h, odnosno neposredno pre izlaska Sunca.  Venera, Saturn i Mesec će se nalaziti u sazvežđu Zmijonoša (ono sazvežđe koje astrolozi ne uzimaju u obzir), Mars se nalazi u sazvežđu Devica u blizini zvezde Spike najsjajnije zvezde u tom sazvežđu, dok se Jupiter nalazi u sazvežđu Lav.

Sve ove nebeske objekte možete videti ako pogledate u pomenuto vreme prema istoku.

Moguće je videti i petu planetu Merkur uveče nakon zalaska Sunca nisko na horizontu, ali je ona znatno teža za posmatranje od pomenutih planeta upravo zbog svoje blizine Suncu.

stellarium-003
Planete na jutarnjem nebu 7. januara 2016. – foto: Stellarium

Kometa Catalina se nalazi iznad zvezde Arcturus u sazvežđu Volar. Izrazito sjajnu zvezdu Arcturus je lako naći pomoću sazvežđa Veliki Medved, a na način koji je prikazan na slici ispod.

Arcturus je po sjaju četvrta na nebu, a redom su:

Zvezde Sazvežđe Prividna veličina Udaljenost (s.g.)
Sirijus Veliki pas -1.46 8.6
Kanopus Carina -0.72 74
Rigel Kentaurus Kentaurus -0.27 4.3
Arktur Volar -0.04 34
Vega Lira 0.03 25
Kapela Kočijaš 0.08 41
Rigel Orion 0.12 1400
Prokion Mali pas 0.38 11.4
Achernar Eridan 0.46 69
Betelgez Orion 0.50 640

Kometa C/2013 US10 (Catalina) je pripadala Ortovom oblaku kometa i otkrivena je 31. oktobra 2013. godine pomoću Schmidt–Cassegrain teleskopa od 0.68 metara. Više o teleskopu pogledajte na sajtu Catalina Sky Survey.

Više o kometi možete pročitati >>>> ovde.

1591UrsaMajorBootes
Sazvežđe Veliki Medved i zvezda Arcturus u sazvežđu Volar

Sazvežđe Veliki Medved (Ursa Major- UMa) je jedno od onih sazvežđa koje nikada ne zalaze ispod horizonta. Takva sazvežđa se jednim imenom nazivaju cirkumpolarna sazvežđa. Razlog zbog koga su uvek vidljiva na nebu iznad naših glava je taj što se prividno nalaze blizu zvezde Polaris (Severnjača).

U ovom sazvežđu se golim okom, pod dobrim posmatračkim uslovima, mogu prebrojati oko 150 zvezda. Jedno je od najvećih sazvežđa na nebu, a prepoznaje se po svom specifičnom obliku koji prave njegove najsjajnije zvezde. To je oblik velikih kola, velike kašike ili kako je već ko video od starih astronoma. Takođe, ovaj deo neba obiluje galaksijama, od kojih su većina spiralne.

Neke od najsjajnijih zvezda u ovom sazvežđu su:

  1. Dubhe
  2. Merak
  3. Mizar
  4. Megrez
  5. Ailoth
  6. Phad
  7. Alkaid

Više o ovom sazvežđu možete pročitati >>>> ovde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s