Nekoliko reči o 20 godina AM-a

Pomalo nestvarno, ali i na ovim prostorima je uspeo jedan portal za popularizaciju 20gnauke da izgura teških 20 godina rada na temu koja je zahtevna za naterati čitaoca da se dugotrajno zanima za nju – astronomija i srodne nauke.

Astronomiju svi vole, ali se često dešava da ne ostanu trajno u kontaktu sa njom…ako ne računamo kratke i često netačne tekstove u dnevnim štampanim ili online novinama.

E baš tu su ovih 20 godina rada Astronomskog magazina zlata vrednih za ovaj deo sveta. Ogroman je broj ljubitelja astronomije koji su prva svoja pitanja o raznim astronomskim temama koje su ih mučile ili o astronomskoj opremi postavili na baš na sajtu ili forumu AM-a. A tamo su lakše i detaljnije dolazili do odgovora nego u bilo kojoj literaturi koja se mogla naći na netu ili knjižarama. Niste morali da tražite odgovore na “sto” mesta već sve na jednom – na AM-u.

AM

To je mesto gde su se okupljaju iskusni astronomi amateri, a ima i onih koji se astronomijom profesionalno bave. Upravo to čini ovo mesto jedinstvenim za sve one koji planiraju da se dugo bave astronomijom bilo amaterski ili profesionalno. Zanimljivo je i jednima i drugima.

Astronomijom se aktivno zanimam preko 20. godina, ali sam Astronomski magazin prvi put pronašao 2007 ili 2008. godine…ne sećam se tačno. Nakon što sam postao član AM foruma i pronašao odgovore na neka praktična pitanja koja su me zanimala sve je bilo dugačije i astronomski rad je postao ozbiljniji, a neku godinu kasnije sam postao i vlasnik prvog teleskopa SW 150/750 na eq3 montaži. Svoj blog “SVEMIR” sam pokrenuo već u oktobru 2009. godine.

Jednostavno, većina redovnih posetilaca AM-a nakon kraćeg druženja završi kupovinom teleskopa 🙂 , a određen broj njih registruje i svoje blogove gde beleži svoj rad.

Nikada nije lako pisati i raditi na popularizaciji nauke, ali AM je jedan primer koji poručuje da se trudom i zalaganjem sve može postići.

Čestitam Saši i ostalim astronomima koji pomažu u radu na 20 godina rada na popularizaciji astronomije i da AM radi još dugo, dugo…

2 thoughts on “Nekoliko reči o 20 godina AM-a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s