Pre 56 godina meteorit je udario ženu u njenoj dnevnoj sobi

Pre 56. godina, tačnije 30. novembra 1954. godine, jedan meteorit je preživeo zemljinu atmosferu, prošao kroz krov i plafon jedne kuće i pogodio ženu koja je tu živela. Ovo je prvi zabeležen slučaj da je neki kamen iz svemira direktno pogodio nekoga na Zemlji.

Stanovnici tog malog mesta Sylacauga u Alabami su svedočili da su videli vatrenu kuglu kako gori dok prolazi kroz atmosferu, sa jakim zvučnim efektima i oblakom dima koji je ostao nakon sagorevanja međuplanetarnog kamena.

Žena koju je pogodio meteorit zvala sa Ann Hodges i u toj iznajmljenoj kući živela je sa suprugom (Eugene Hodges), komunalnim radnikom, koji je tog dana ispred kuće sreo veliki broj ljudi kada se vraćao sa posla.

Iznajmljena kuća u kojoj je Ann povređena – foto: Jay Leviton/The LIFE Images Collection via Getty Images/Getty Images

Ann je zbog zadobijenih povreda prebačena u bolnicu, dok je šerif tog okruga zbog paranoje oko Hladnog rata preuzeo kamen i predao ga vazduhoplovstvu. Tek nakon što su vazduhoplovne snage odbacile mogućnost da su rusi umešani u sve to i da je u pitanju kamen iz svemira strasti su se smirile.

Postavilo se pitanje šta će biti sa kamenom? Ann je smatrala da on pripada njoj jer je baš nju pogodio, međutim, gazdarica (Birdie Guy) kuće u kojoj je bračni par živeo želela je kamen za sebe.

Povrede koje je Ann Hodges imala nakon udara meteorita – foto: Jay Leviton/The LIFE Images Collection via Getty Images/Getty Images

Zakon je bio na strani gazdarice, ali je javnost bila na strani žene kojoj je kamen naneo povrede u dnevnoj sobi kuće. Iz ovih razloga gazdarica ih je tužila jer je meteorit pao na njeno imanje. Na kraju je odustala od meteora i tražila naknadu od 500 dolara, ali ponuda je obijena jer je Hodges smatrao da može da dobije više novca.

Ipak, s obrzirom da niko nije ponudio više novca Hodges je meteorit predao prirodnjačkom muzeju gde je i danas izložen.

Ann je kasnije pretrpela nervni slom, a 1964. godine su se razveli. Ona je umrla 1972 godine zbog otkazivanja bubrega. Muž je tvrdio da je umrla od posledica udara meteorita, dok direktor muzeja smatra da je na nju uticalo sve što se dešavalo nakon pada meteorita.

Kratak video o ovom događaju:

više na: nationalgeographic.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s