Nakon 10 godina

Pre 10 godina, tačnije 11.08.1999 godine bilo je pomračenje Sunca na ovim prostorima. Sećam se da sam bio na selu i da sam ubeđivao starce da im neće biti ništa i da to što čuju na televiziji o posledicama i opasnostima koje vrebaju tokom pomračenja jednostavno nije tačno. Dovoljno je bilo što se rat tek završio…

I danas mi nije jasna ta potreba tadašnje vlasti i medija da zaplaše ljude. Dok su se naši zemljaci(nisu svi, naravno) krili po kućama, naši susedi po Evropi su bili na ulicama sa svojim posmatračkim priborom i uživali. Bilo je i kod nas toga, pa nisu mogli sve da prevare. Iako su stručnjaci govorili da opasnosti nema, opet je bilo onih koji su se plašili.

Loš znak, koji je predstavljalo pomračenje Sunca, je davno prevaziđen. Možda još po neki astrolog izjavi tako nešto, ali s tim je gotovo.

Naravno da direktno posmatranje ovog događaja, bez zaštitnih naočara i odgovarajućih dodataka za dvoglede i teleskope, može štetiti očima. Ali je u pitanju Sunčevo zračenje, kome smo izloženi cele godine. Čak je zračenje mnogo manje u toku pomračenja. Logično, zar ne? Pa čak i ako golim okom pogledamo na brzinu ništa nam neće biti. Duže posmatranje će naravno štetiti. Za poznavanje ovog problema je dovoljna i osnovna škola.

Evo jedne “mudrosti” jednog astrologa:

Zašto nije došlo do smaka sveta kako su mnogi proroci predvideli? Jednostavno, ceo svet je mesecima puno pričao o tom pomračenju i energija tih loših događaja se prosto istrošila našom pričom.

Ovo je link sa celim tekstom, pa se nasmejte malo.

Evo i jednog novinskog članka iz tog vremena (Izvor: http://www.astronomija.co.rs):

Evo, preživeli smo ovih 10 godina.

6 thoughts on “Nakon 10 godina

   1. Nenad

    Pa realno…na neki nacin i jesu! Secam se da su na vesima javljali to za cebice!
    Videlo se da su se ljudi razumeli u tu pojavu (ovo je bilo maximalno ironicno receno)! 🙂 Sto je najgore, mislim da i sad nista bolje nebi bilo!

 1. Bilja

  U redu je to da ti zabrane da direktno gledas…Ali, mene su naterali da sedim u kuci. Bila sam nemocna pored toliko upozorenja sa Tv.I propustila sam ceo dogadjaj. A i tada smo imali samo par kanala. Obicno zatupljivanje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s