Matične ćelije – nova šansa

Matične ćelije se koriste u svetu za lečenje mnogih bolesti. Prvi put su iskorišćene za lečenje leukemije pre 20 godina u Parizu. Tada je od leukemije izlečen petogodišnji dečak pomoću matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Inače, upravo su matične ćelije odraslih iz pupčane vrpce najkvalitetnije. Beba se nakon rođenja već smatra odraslim organizmom.

U slučaju oboljenja, matične ćelije se stimulišu i “programiraju” za bolest od koje je oboleo vlasnik matičnih ćelija ili njegov rođak. Koriste se u lečenju leukemije, dijabetisa, bolesti jetre, prilikom moždanog i srčanog udara. (1)

Postoje dve vrste matičnih ćelija: embrionalne matične ćelije i matične ćelije.

Embrionalne se nalaze na samom početku formiranja embriona (do 5 dana) i tada ove ćelije još uvek nemaju definisane funkcije. Kasnije se broj ovih ćelija smanjuje i formiraju se organi. Od ovih ćelija mogu da nastanu sve vrste ćelija koje se nalaze u tkivima. Poznato je da se tkiva sastoje od ćelija, a organi od tkiva, dok organizam čini skup sistema organa. Tako da se izolovanjem ovih ćelija postiže da se mogu klonirati skoro svi organi u telu. Ispitivanje ovih ćelija je još uvek u toku.

Matične ćelije su do sada pronađene u kičmenoj moždini, koži, jetri…Međutim, vađenje ovih ćelija iz kičmene moždine je je veoma bolan proces, dok je uzimanje uzoraka krvi sa pupčane vrste bezbolno. Ove ćelije mogu dati samo određene vrste ćelija, a samim tim i organe.

Čuvanje matičnih ćelija se preporučuje kod postojanja naslednih bolesti. One se čuvaju na temperatuti od -196 stepeni C u tečnom azotu.

E sad, embrionalne matične ćelije lakše i brže rastu u laboratorijskim uslovima i mogu se dobiti u većem broju, ali postoji mogućnost da prilikom transplatacije organa dobijenim pomoću ovih ćelija, on bude odbačen od strane primaoca. Dok kod matičnih ćelija to nije slučaj, ali se one teže razvijaju u spoljašnjoj sredini i dobijaju se u manjem broju. Tako da i kod jednih i kod drugih postoje mane i prednosti.

Kod nas postoje predstavništva tri firmi iz inostranstva koje se bave čuvanjem matičih ćelija (do pre nekoliko dana sam mislio da postoje dve). Ne bi nikoga da reklamiram, pa ne bi da navodim imena. Prikupljanje ovih ćelija se vrši na sledećem principu. Nakon porođaja doktor sa pupčane vrpce sakupi krv u poseban sud koji dobija od “banke krvi” sa kojom su roditelji sklopili ugovor i krv se najbržim putem nosi do banke. Tamo se ispituje vitalnost matičnih ćelija i ako su vitalne roditelji uplaćuju novac. U nekim bankama je potrebno deo novca uplatiti pre porođaja, a ostatak ako su ćelije vitalne. Cena se kreće oko 1600 – 1800 evra.

Dosadašnji eksperimenti su pokazali da se one mogu čuvati 20 i malo više godina, ali će se po svemu sudeći ovaj period povećavati. U slučaju oboljenja matične ćelije se u roku od 24 sata šalju klijentima da bi se iskoristile za lečenje. Mogu se iskoristiti ne samo za lečenje deteta, već i za članove njegove porodice. Mnogima kod nas ovo deluje kao neki SF film, ali nije tako. Čak i u Makedoniji ovakve banke postoje godinama, ali kod nas i ovo kasni (kao i sve ostalo…

____________________________________
Izvor:

(1) – http://psaci.on.neobee.net

One thought on “Matične ćelije – nova šansa

  1. svidja mi se sve ovo .meni je kicma dva puta operisana l4-l5-s1,cirkulacija i imunitet sumi jako slabi stopala sumi utrnuta kao da nisu moja i otezano se krecem.moja molba je sledeca dali maticne celije bi pomogle mojoj stabilizaciji mog organizma dali se neka ustanova u inostranstvu bavi davanjem istih koliko to kosta ja imam 56god.ako ste upuceni molio bih vas za odgovor na email moj zakisubaru@open.telekom.rs unapred se zahvaljujem zarko markovic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s