Uticaj čoveka na globalne probleme (III)

Često nailazim na pitanje kao što je: “Kako to da na drugim planetama ne dolazi do zagrevanja, a i tamo ima ugljendioksida?” Ne znam zašto neki imaju potrebu da brane ljude na globalnom nivou kada je to nepotrebno. Pa činjenica je da čovek na Zemlji živi slično kao i parazit u ljudskom telu. Iskorišćava maksimalno svaki resurs. Ali paraziti će naći drugog domaćina, a mi…
Odgovor na gore pomenuto pitanje – Uzmimo kao primer Veneru. Njena atmosfera je gusta i čini je 95% CO2. Zato je njena temperatura 480 K, a na Merkuru koji je uz samo Sunce 450 K. Da je Merkur na mestu Venere imao bi znatno manju temperaturu od nje, jer on skoro da i nema atmosferu. Sličan razlog ima i Mars. Tamo postoji CO2, ali mu je atmosfera takodje retka da bi imalo uticaja na zagrevanje te planete. Spoljašnje planete su sasvim druga priča, jer su drugačijeg sastava od unutrašnjih.
Uočavajući koliko nas problema očekuje u budućnosti, razvijene zemlje su se okrenule istraživanju svemira, a prioritet je za sada voda, ali će apetiti porasti.
Iscrpljujući prirodne resurse bahato, sami sebi stvaramo probleme. Dok mi i ne razmišljamo o nedostatku vode, jer je naša zemlja solidno snabdevena slatkim izvorištima, u isto vreme mnoge zemlje već moraju da prodaju flaširanu vodu, jer su im izvorišta nekvalitetna. Takođe, tu je i zagađivanje zemljišta. Oko industrijskih gradova su velike površine zemljišta uništene, pa i kada bi sada industrije stale trebelo bi mnogo vremena da prođe da bi to zemljište moglo ponovo da se koristi.
Uzeću jedan svakodnevni primer o kome se malo razmišlja. Dok se šetate trotoarom i uživate u toj šetnji, svaki automobil sa benzinom koji sadrži olovo vas truje istim. Od udahnutog olova oko 50% se taloži u kostima, koje od toga brže stradaju i postaju krte. Ipak, srećom, upotreba ovog goriva je zabranjena i postoji bezolovni benzin. Još jednom mali napredak tehnologije koji je veoma značajan.
Sve češće se u novinama pojavljuju naslovi o novim uvedenim ekološkim tehnologijama u raznim industrijama i to je veoma dobar znak. Prelazak sa starih na nove tehnologije je težak i dugačak put, ali gledano na duže staze tako nešto je nezaobilazno. Od svih alternativnih vrsta energije, čovek će se u budućnosti najviše oslanjati na Sunčevu. Ipak, primena alternativnih vrsta energije je za sada još uvek previše skupa da bi imala masovnu primenu. Uskoro će se i to promeniti. Barem će tako biti u državama koje misle na svoju budućnost.
Uzeću za primer Bor i Pančevo u našoj zemlji. Koliko samo godina je problem u ovim gradovima prisutan. O broju povećanja kancera nećemo ni da govorimo. Država ponovo samo priča priče a ništa ne radi. Jedna republička inspektorka mi reče da se na Borskom problemu intenzivno radi i nabrojala mi je neke podatke za koje je mislila da će mi biti dovoljne da poverujem u njenu priču. Međutim, kada sam se u vreme izrade diplomskog rada odlučivao, uzeo sam temu vezanu baš za Borku topionicu. Tako da sam ja te njene podatke već znao, a i mnogo više od toga. Tako da je prestala da me ubeđuje.
Šta sam hteo ovim da kažem? Pa to da se vlast i njeni “radnici” samo služe nekim argumentima koji mogu proći samo kod onih koji nisu upućeni u date probleme. Recimo kada pričaju nekome u Beogradu ili Novom Sadu kako se intenzivno radi na problemu u Boru, ljudi tamo mogu i da poveruju u to. Ali ne mogu to da pričaju nekome u Boru, jer ne postoji način da neko tamo u to poveruje. Kada bi doktore u gradovima sličnim Boru i Pančevu pitali za razvoj kancera i zdravlje mališana, imali bi puno toga da vam kažu.
Potrebno je bolje raditi na širenju svesti o problemima u životnoj sredini kod omladine, jer odrasli već imaju neke svoje ustaljene navike koje je malo teže promeniti…

…nastaviće se.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s