Zvezda Sirijus

Ova zvezda je najsjajnija na našem nebu i može se videti na kraju jeseni i zimi nisko nad horizontom. Pripada sazvežđu Veliki pas (Canis Maior) i u stopu prati sazvežđe Orion, koje je po meni najlepše sazvežđe na severnom nebu.

Udaljenost Sirijusa od nas je oko 8,3 svetlosne godine, što ga čini jednom od nama najbližih zvezda. Njena magnituda je  -1,4, dok je, na primer, magnituda Venere  -4,4, a Sunca  -26,7. Ako vidite neko telo na nebu sjajnije od Sirijusa, a da nisu Mesec i Sunce, onda je u pitanju sigurno neka planeta.

Sirijus je bela zvezda, spektralne klase A. Relativno je mlada zvezda. 

Slika 2.

Blizu sazvažđa Veliki Pas u kome je Sirijus, nalazi se sazvežđe Mali Pas (Canis Minor). Po mitologiji ova dva psa verno prate Oriona, velikog lovca. Orion se nalazi ispred ova dva sazvežđa, tako da sva tri zauzimaju veliki deo neba, na kome su mnogi zanimljivi objekti za astronomska posmatranja.

Sirijus ima svog pratioca, tako da čini dvojni sistem zvezda. Glavna zvezda se obeležava sa Sirijus A, a pratioc Sirijus B. Veličina Sirijusa se procenjuje na dva prečnika Sunca.

Još su u starom Egiptu zapazili ovu zvezdu i pomoću nje mnogo preciznije izračunali dužinu trajanja godine.

Već sada možete je lepo posmatrati  oko ponoći, kao i još neka zimska sazvežđa. Upravo je zimsko nebo, sa svojim sazvežđima, najlepše za posmatranje, jer nudi neke od najsjajnijih zvezda koje se mogu videti na severnoj zemljinoj polulopti. Betelgez, Rigel, Prokion, Aldebaran, zbijena jata zvezda Plejade i Hijade, nebulu M42…

Zanimljivost sa wikipedie:

„Postoje i određene zanimljivosti u vezi sa Sirijusom. Piramide u Egiptu, su raspoređene kao i zvezde koje se nalaze u sazvežđu lovca Oriona, usmerene ka zvezdi Sirijus u sazvežđu Velikog psa. Inače postoji zanimljiva priča o zvezdi Sirijus i afričkom plemenu Dogoni, koje vekovima neguje kult ove zvezde, a početkom prošlog veka dvojica engleskih istrazivaca provela su niz godina među pripadnicima ovog plemena, koji su im rekli o postojanju zvezde – patuljka Sirijus B, a čije su postojanje naucnici potvrdili danasnjih dana pomocu mocnih teleskopa. Dogoni nazivaju zvezdu Sirijus B imenom “ Po Tolo” . U prevodu to znači najmanja zvezda. Takođe tvrde da je to najteža zvezda i da je bela. Moderna astronomija poznaje klasu zvezda tzv. “belih patuljaka” kojima pripada i Sirijus B. Njihove osobine su da su male, masivne i bele zvezde. Dogoni opisuju i treću zvezdu. Postojanje zvezde Sirijus C nije zvanično potvrđeno. Fotografija nema, ali postoje pretpostavke francuskih astronoma da se samo postojanjem Sirijusa C može objasniti promena u orbiti te zvezde. Ostaje nejasno, kako je africko pleme Dogoni moglo da zna za postojanje te zvezde ne koristeći teleskope ili neke druge instrumente, pošto Sirijus B nije vidljiv golim okom. Oni tvrde da su i u davna vremena njihove pretke posetila bića sa Sirijusa. Dogoni veruju da njihova božanstva dolaze sa tih planeta i znali su strukturu ovog sistema mnogo pre nego sto smo je mi otkrili (šezdesetih godina dvadesetog veka).“—Metodicar

3 thoughts on “Zvezda Sirijus

 1. Pingback: Zvezda Sirijus – kozonata

 2. Gagi

  A, možda su Dogoni i guglali…
  Postoje mnogi neobjašnjeni događaji, a mnogi se i neće objasniti nikada.
  Postoje crteži u kojima ljudi idu u lov na nešto što danas znamo kao stegosaurus, mislim.
  Inače, Egipćani su se na osnovu Sirijusa orijentisali u vremenu. Uz pomoć te zvezde znali su otprilike kada će se Nil izliti, pa bi se pripremali za setvu.
  Zahvaljujući Sirijusu, Egipćani su napravili kalendar, koji je kasnije preuzet od strane Rima i nazvan po Juliju Cezaru Julijanski.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s