Zajedno za spas planete – preuzeto

Članak preuzet

sa sajta:

http://www.rts.rs

Неопходно заједништво за спас планете

Земље Комонвелта обећале да ће учинити све како би Самит о климатским променама у Копенхагену био успешно завршен усвајањем глобалног и правно обавезујућег споразума.

Да би самит о климатским променама у Копенхагену био успешан, земље Комонвелта су обећале да ће учинити све што је у њиховој моћи.
“У декларацији усвојеној другог дана пленарне скупштине у Порт-оф-Спејну, 53 земље Комонвелта су навеле да ће учинити све да преговори који ће бити одржани у Копенхагену од 7. до 18. децембра буду завршени глобалним, суштинским и правно обавезујућим споразумом”, изјавио је премијер Аустралије Кевин Руд.

Руд је нагласио да Комонвелт, који представља трећину светске популације, верује да је дошло време да се реагује на климатске промене.

Документ усвојен у главом граду Тринидада и Тобага препоручује употребу еколошке енергије и предлаже да богате земље помогну сиромашним да поднесу економски трошак спровођења стратегије борбе против емисије гасова који доводе до ефекта стаклене баште.

Премијер Данске Ларс Леке Расмусен, који је био посебни гост скупштине Комонвелта, изјавио је да је 89 шефова држава и влада најавило учешће на самиту Уједињених нација који ће бити одржан у Копенхагену.

Расмусен је изразио уверење да постоји могућност да споразум у Копенхагену буде постигнут.

Генерални секретар УН Бан Кимун је рекао да има још посла који треба завршити како би био постигнут глобани споразум који треба да замени протокол из Кјота, на снази до 2012. године.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s