Selo Brezonik, koje se nalazi blizu Rudarko-topoioničarskog basena Bor, je najzagađenije selo u Evropi, a možda i malo šire. I u ostalim selima je slično stanje. Ovo selo je na putu dominantnih vetrova i većina dima koje se ispušta u procesu topljenja rude završi na ovom selu i njegovim stanovnicima. Voće i povrće koje se tu gaji je toliko zagađeno da verovatno niko od vas ne može ni da zamisli. Od većine elemenata iz periodnog sistema elemenata koji se nalaze u njihovom voću i povrću izdvojiću Sumpor, Kadmijum, Arsen, Bakar i još mnogo teških metala. Na sledećem liknu pročitajte više o ovom problemu:

Borska topionica i životna sredina

Sada sledi najnovija vest koju sam našao na netu. Ovakve stvari se često dešavaju, ali nekada glasnije a nekada slabije odjeknu u javnosti. Uvek su istinite i objavljene u mnogo blažem obliku nego što odgovara stvarnom stanju, a izgovori su uvek isti i neshvatljivi. Preuzeto sa: http://www.mondo.rs/s177598/Hronika_i_Drustvo/Borska_topionica_zacinila_baste.html

U ovim selima u opštini Bor, bašte, voćnjaci i vinogradi su zbog dima potpuno izgorele i pocrnele. Kako su meštani rekli lokalnim medijima, za pola sata uništen je njihov višemesečni trud i oni ne pamte za 40 godina ovakvu katastrofu. Upravnik borske topionice Slaviša Stefanović kaže da su, odmah nakon dojave, zaustavili proizvodnju od 8,20 do 11 sati a da nisu mogli da znaju da je prekomerno zagađenje zato što merna stanica u Brezoniku ne radi, kao još dve stanice za merenje aerozagađenja u gradu. Nakon nalaza ekološke inspekcije, specijalna komisija, koja će biti oformljena, utvrdiće nastalu štetu, kažu borski zvaničnici. Oni dodaju da je ovaj slučaj još jednom potvrdio neophodnost što brže izgradnje nove topionice u Boru, koja više neće ugrožavati životnu sredinu i zdravlje ljudi. (Tanjug)