Hokingova nova knjiga i izjava

Hoking je još jednom zaiteresovao javnost ne samo svojom novom knjigom, već i njegovom najnovijom izjavom o stvaranju sveta i koliko je, po njegovom mišljenju umešan bog u njegovoj evoluciji. Sledeći tekst je preuzet sa sajta Astonomskog magazina:

Bog nam više nije potreban u teorijama o postanku i evoluciji svemira ali i nas samih, kratki je zaključak najnovije knjige Britanskog znanstvenika Stephena Hawkinga pod nazivom „Grand Design“.

vatican2
Hawking, hrabri znanstvenik za svoja bi razmišljanja ne tako davno završio na lomači

Teško bolesni znanstvenik već se desetljećima nalazi u strašnim bolovima i bezmalo u cijelosti oduzet, no njegov je bolešću netaknut um dosad iznio više brilijantnih znanstvenih postulata. Njegova nova knjiga „Grand Design“ (Veliki Dizajn), predstavljena je jučer, a sam autor u njoj korigira svoja razmišljanja ranije predstavljanja u znanstvenim radovima a javnosti najviše poznata kroz knjigu „Kratka povijest vremena“. Hawking je tada približio vjeru i znanost sugerirajući kako postojanje Boga nije nespojivo s znanstvenim razmišljanjima. Sada se odlučio na svojevrsni zaokret i novu pretpostavku, a sve temeljeno na znanstvenim istraživanjima proteklih desetak godina.

Nije potrebno zazivati Boga tamo gdje ga nema, kaže Hawking. Veliki prasak samo je posljedica gravitacijskih djelovanja. Svemir („Nešto“) će se tako spontano roditi iz „Ničega“. Na nove zauzete stavove potaknula su ga istraživanja i otkrića planeta i planetarnih sustava oko drugih zvijezda. Jasno je kako naša planeta nije jedinstvena u svemiru, kako ima i drugih planetarnih sustava te kako se neke od tih planeta nalaze u tkz. habitabilnim zonama koje omogućavaju stvaranje života kakvog poznajemo i na Zemlji. Svemir nije kaos već prostor-vrijeme-materija stvorena prema zakonima fizike. Postojanje sličnih uvjeta i oblika stvaranje bilo gdje u svemiru jasan je znak da Zemlju ponovo moramo odmaknuti „još jedan korak“ od svojevrsnog centra svemira. Svaki puta kada smo to tijekom povijesti, a na temelju činjenica, istraživanja i teorija morali napraviti bilo je veoma mučno. Sada nas očekuje novo mučno razdoblje u kojem je jasno kako Bog nije imao prste u stvaranju. Bog nije bio potreban da bi se naš svemir stvorio i evoluirao u ovakav kakav sada postoji!

Zasigurno u svemiru postoje mnogobrojne civilizacije, no u ovom trenutku mi moramo paziti da NE ostvarimo kontakt s njima radi vlastite sigurnosti i zaštite. Čovječanstvo se mora razvijati tehnološki i društveno kako bi bilo spremno za koloniziranje drugih svjetova. Jedan od tih stupova društvenih odnosa i ponašanja je tisućljetno egzistiranje vjerovanja u Boga (ma koje ime on imao u svjetskim religijama). To ćemo, prema Hawkingu, morati promjeniti u veoma skoro vrijeme. Bez potrebe za Bogom naša će društva izgledati potpuno drugačije, možda ćemo napokon spoznati sami sebe i početi više cijeniti (sebe) realnost i istine od (bogova) imaginacije i zabluda.

vatikan4

14 thoughts on “Hokingova nova knjiga i izjava

 1. Fizičko stanje nije bitno ako u telu i dalje živi zdrav duh. Imao sam priliku nedavno da upoznam jednog Bosanca, kao džudistu i bildera koji de facto “puca” od fizičkog zdravlja, ali je u mentalnom smislu beznačajna pojava u vremenu, pa njega će i njegovi potomci zaboraviti veoma brzo… sve što je u životu uradio bilo je da jede, metaboliše (vari), sere (da prostite) i oblikuje mišiće. Radi kao obezbeđenje, to mu žena našla posao… Užas! Da me ne razumete pogrešno, nisam ja protiv fizičkih vežbi, naprotiv držim da je telo hranitelj duše i vežbam svakodnevno, ali uvek postoje prioriteti, mentalno Ja ima veći prioritet od fizičkog Ja.
  Napomenuću još da je i Đovani Bokačo umirao od šećerne bolesti i u toj izuzetnoj fizičkoj iscrpljenosti, njegov intelekt je prevazišao te fizičke barijere i napisao čuveni Dekameron delo koje govori o mladosti, ljubavi i volji za životom. I tako je Bokačo dosegao besmrtnost – snagom uma koja je proizvela volju za životom.

 2. Bez obzira šta je napisno, ne razumem kako može da ima bolove kada ne oseća nijedan deo tela, niti može da ih pomera. Tako da je moje mišljenje i dalje isto.
  Ako imaš neki valjani izvor o njegovoj bolesti i bolovima, voleo bi da pročitam. Iz njegovih knjiga koje sam pročitao, a u nekima je pominjao svoju bolest, nigde nije pominjao da trpi bolove.
  Svako nađe onoliko smisla koliko mu obrazovanje dozvoljava, a od toga zavisi i tačka gledišta.

 3. @Crnaperla

  Ništa nije teško kada je volja za životom jaka, a Hoking to neprestano potvrđuje svojim postojanjem. Asociran gornjom fotografijom Hokinga u kolicima, dve izreke Fridriha Ničea su mi trenutno u glavi:

  Cenim onoga ko živi da bi učio.

  Ono što nas ne ubije to nas ojača.

 4. Samo treba lepo razmisliti i lepooo čitati 😉
  “Teško bolesni znanstvenik već se desetljećima nalazi u strašnim bolovima i bezmalo u cijelosti oduzet, no njegov je bolešću netaknut um..”
  A smisao traži svako za sebe i sa svoje tačke gledišta i to je u redu..:-)

 5. Koliko ja znam on ne trpi nikakve bolove.
  A što se tiče mnogobrojnih civilizacija…to jednostavno ima milion puta (najmanje) više smisla nego sve što piše u bibliji. Odnosno, ono što piše u bibliji nema nikakvog smisla.
  Samo treba lepo razmisliti i sve može lako da se razjasni.

 6. Interesantan blog. Nemam pojma o astronomiji, fiziku sam oduvek mrzela,pa zato ni ne želim da se upuštam u razgovore tog tipa, ali ono što mi bode uši je sledeće (ima veze sa medicinom):
  da li je moguće da neko ko trpi takve fizičke bolove, pa i psihičke, može ostati potpuno netaknutog i zdravog razuma?
  A drugo ( ovo ima veze sa dokazima):
  “Zasigurno u svemiru postoje mnogobrojne civilizacije, no u ovom trenutku mi moramo paziti da NE ostvarimo kontakt s njima radi vlastite sigurnosti i zaštite”.
  Koliko je ova izjava više “sigurna” (kada o tome nemamo dokaze)od one da Bog postoji(ni za to nemamo dokaze, naravski).Ili mi je možda promaklo da je neko video jedno ili drugo?
  :-)Pozzz

 7. Izvinjavam se Ameru, ali nisam mogao da odobrim njegov komentar. Razlog je taj što su na ovom blogu dobro došli i vernici i nevernici, ali kreacionističke ideje zapisane na klipovima nisu.
  Pozdrav Amere! Svako dobro i tebi.

 8. Bah, i sta sad sa tim, kad kod nas vise ljudi slusa Patrijarha i Dnevnik, a u svetu Papu, od Hawkinga. Sva njegova pamet nije dovoljna da bi se pojavio na TVu, sto je glavni izvor informacija. Zato i ne bi zavrsio na lomaci 🙂
  No, to da cemo spoznati sebe bez Boga je tacno …. kada se nadjemo u nevolji, ljudima koji veruju u Boga je mnogo lakse, jer prihvataju nevolju kao Bozju volju i mole se da Bog taj problem resi…. mi koji ne verujemo moramo da se uzdamo samo u sebe….

  Usput, “Grand Design” je i naziv britanske serije o gradnju privatnih kuca, i to poprilicno dobar 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s