Ovako će otprilike izgledati životni vek Sunca. (Klikni na sliku)

Životni vek Sunca

Na slici je prikazan ciklus od njegovog nastanka od oblaka prašine koji najverovatnije predstavlja ostatak eksplozije zvezde koja je postojala pre Sunca pa do zadnjeg stadijuma u njegovom životu – Belog Patuljaka. Po ovoj teoriji Sunce je zvezda druge ili treće generacije,  a jedan od razloga za takav zaključak leži u tome da se na Suncu nalazi mnogo više težih elemenata nego što je to slučaj u zvezdama prve generacije.

Planetarna Nebula

Sunce se sada nalazi u stabilnom stanju koje će sudeći po slici trajati još 3-4 milijardi godina, kada će početi da se širi. Početak širenja znači da je potrošeno zvezdano gorivo, pretvaranje vodonika u helijum je završeno, počinje nastajanje težih elemenata i početak porasta temperature na planetama. Ravnoteža između gravitacije i toplote je narušena. Polako ulazi u fazu Crvenog Džina kada se spoljni omotač širi do krajnjih granica, a jezgro počinje da se sabija.  Spoljni omotač će se toliko raširiti da će progutati sve unutrašnje planete. Kasnije će se omotač raspršiti u Svemir i nastaće Planetarna Nebula, dok će se u njenom središtu nalaziti urušeno Sunčevo jezgro koje će se polako hladiti. Da bi se temperatura Belog Patuljaka spustila na nekih 4000-5000 K potrebno je skoro 2 milijarde godina.

Na kraju ostaje smo jedna mala zvezda u poslednjem stadijumu svog života – Beli Patuljak čiji će sjaj biti mnogo hiljada puta manji nego što je sada Sunčev.

Napomena:

Ovo je samo najkraće moguće objašnjenje slike. Procesi koji su gore navedeni su daleko složeniji i za njihovo razumevanje je potrebno posebno obraditi svaki proces.