Nakon skoro 7 godina putovanja po Sunčevom sistemu i pređenih blizu 8 milijardi kilometara letelica MESSENGER je ušla u Merkurovu orbitu.  Na ovaj način je letelica ušla u istoriju planetarnih istraživanja kao prva u Merkurovoj orbiti.

Više o Merkuru pročitajte OVDE.

Noćašnje paljenje motora i manevar u trajanju od 15 minuta je proteklo bez problema i za sada sve funkcioniše u kako bi trebalo, s obzirom na blizinu Sunca i visokih temperatura koje vladaju u takvom okruženju, a cilj ovog manevra i potrošene trećine goriva je korekcija putanje letelice za ulazak u Merkurovu orbitu. Međutim, letelica i instrumenti na njoj su naravno pripremljeni za takve ekstremne uslove. Instrumenti će biti provereni 24. marta, dok će 4. aprila MESSENGER početi sa slanjem prvih naučnih podataka na Zemlju. Predviđeno trajanje misije iznosi jednu godinu.

Letelica će imati eliptičnu putanju, a udaljenost od Merkura će varirati od 200 km, pa sve do 15000 km.

Slede 3 pogleda na umetanje MESSENGER-a u Merkurovu orbitu (klik na sliku):

Tri pogleda - Foto: NASA

Merkur kao planeta nije posebno zanimljiva za istraživanje kao što je to slučaj sa Saturnom i Jupiterom, ali ova misija može dati dragocene podatke o nastanku i razvoju  našeg zvezdanog sistema.

Misija  MESSINGER košta 450 miliona dolara, pa samim tim spada u jeftinije NASA-ine misije. Jedan od ciljeva misije, pored određivanja fizičko-hemijskog sastava planete i ispitivanja magnetnog polja, je potraga za vodom (ledom) na Merkurovim polovima.

Ovako izgleda misija po fazama:

Misija po fazama

*Događaji bez posebnog vremena izvršavaće se direktno sa Zemlje.

Možete pogledati zvanični sajt ove misije na ovom LINKU.