Ovih dana počele su internetom da kruže priče o strašnom velikom Mesecu koji može da izazove mnogo negativnih posledica po nas. Neki povezuju zemljotres u Japanu sa Mesecom koji će 19 – og marta iznad naših glava izgledati 14% veći nego obično. Naravno, to nije tačno. Sa time se slažu i NASA-ini  stručnjaci.

Čak je u jednom članku na sajtu B92 napisano da ćemo ovu pojavu videti GOLIM OKOM.  Ipak ovaj događaj bi bilo lepo propratiti, jer će ipak naš prirodni satelit biti 14% većeg prividnog prečnika i za oko 30 % će noć biti svetlija. To ostavlja mesta uživanju.

Mesec se tokom svog okretanja oko Zemlje nalazi na različiti rastojanjima od nje. Razlog tome je njegova putanja koja ima eliptični oblik. U ovom slučaju će Mesec u perigeju (najbliže rastojanje) biti udaljen od Zemlje 356 577 km, dok je njegova prosečna udaljenost oko 379 000 km, a maksimalna oko 400 000 km. Ovako blizu Zemlje Mesec je poslednji put bio u martu 1993. godine.

Eliptična putanja Meseca - NASA

Kada je u perigeju, Mesec ima povećan uticaj na plimu. Međutim to nije razlog za brigu. Talasi se u tim slučajevima povećaju svega nekoliko centimetara i to na određenim mestima. Takav uticaj ne može imati za posledicu pomeranje tektonskih ploča i pojavu razornih zemljotresa.

Poslušajte i pogledajte ovaj video i biće vam sve mnogo jasnije: