Nakon oblačnih dana moralo je da ga razvedri. Pravi trenutak da se teleskop iznese van grada i njime potraže magline, galaksije, planete, jata zvezda, pa i same zvezde… Društvo mi je pravio još jedan astronom amater.

Teleskop i prateću opremu je malo teže nositi, pa je morao da bude prebačen autom. Sasvim malo izvan grada postoji solidno mesto za posmatranje, pa smo njega i odabrali za ovaj put…a za sledeći videćemo.

Samo postavljanje opreme je trajalo nekih 10 do 15 minuta. Za ovu vrstu teleskopa sasvim dovoljno vreme za hlađenje, što se tiče posmatranja. Od opreme korišćeno je: tražioc 6×30, okulari od 10 i 25 mm, kao sočivo barlow 2X. I naravno teleskop Skywatcher 150/750 na ekvatorijalnoj montaži (EQ3).

Nebo je bilo neverovatno vedro. Još uvek se nije sasvim smračilo, ali smo već započeli posmatranje. Nisko na horizontu je bio Jupiter, tako da smo kombinacijom okulara od 10 mm i barlow 2X pokušali da vidimo barem neki detalj, ali bilo je nemoguće. Još uvek je smetala jedva vidljiva sunčeva svetlost, a i atmosfera je nisko na horizontu bilo veoma nemirna. Uteha je da će uskoro sa istoka izaći Saturn.

Već je pao mrak i odmah smo teleskop okrenuli prema Orionu. Primarni cilj je naravno bio M42 i M43. Slika u okularu od 25 mm je

M42

bila dobra, a u okularu od 10 mm odlična. Pokušaj da se vidi maglina “Konjska glava” nije uspeo, zbog gradskog svetla sa istoka.

Naravno, boje na objektima (kao što su M42) se ne vide kao na slikama. Razlog: slike su obrađene, a boje kroz teleskop je teško videti zbog daljine objekta. Ovo važi za deep sky objekte kao što su magline i galaksije.

Odatle idemo ka zapadu, sazveđe Bik, a gledamo zvezdana jata Plejade (M45) i Hijade. U tražiocu Plejade izgledaju lepo, dok se u okularu od 25 mm vidi gomila zvezda unutar ovog zvezdanog jata. Na uvećanju od 75X broj zvezda je teško odrediti tačno. Osećaj je kao da se nalazimo u samom jatu. Hijade, oko zvezde Aldebaran su solidne, ali znatno manje impresivne.

U ovom periodu su već počeli mali problemi sa psima koje je gazda pustio u šetnju, ali smo to uspešno rešili! 😉

Između Perseja i Kasiopeje nalazimo Double Clouster. Dva jata zvezda jedno pored drugog. Teško je ne zapaziti ih, jer se zbog gustine zvezda u njima jasno izdvajaju od okoline. Odlična jata za posmatranje. Tu smo se malo zadržali.

Sledeći cilj je galaksija M51 u Velikom medvedu, blizu zvezde Alkaid. Počelo je solidno lomatanje oko teleskopa i pored velikog truda nismo uspeli da je uočimo. Razlog je još jednom gradsko svetlo sa istoka.

Saturn - Izvor: NASA

Vreme je za Saturn. Dok smo se mučili sa M51, Saturn je već solidno izašao iznad brežuljka. Nažalost i tu je u pitanju istok, ali s obzirom da je prividno mnogo sjajniji od galaksija posmatranje neće izostati. Trenutno se ova planeta nalazi u sazvežđu Devica. Pomoću okulara od 25 mm se vidi kao malo sjajnija zvezda, ali od koje se ralizlikuje po tome što ne treperi i što se po malo vide prstenovi. Međutim kombinacija okulara od 10 mm i barlow 2X daje mnogo bolji doživljaj. Planeta krupnija, a prstenovi jasno izraženiji. Detalji na površini su izostali, zbog…zna se.  Naravno, izgledao je mnogo mnogo manji od ovog na slici. I ovde smo se malo zadržali.

Okrećemo teleskop i posmatramo sazvežđe Lav. Desno od zvezde Denebole je zvazda Chertan. Malo ispod ove dve zvezde nalaze se dve galakije M65 i M66. U okularu od 25 mm su jedva primetne, a vide se kao dve mrljice. Dok se u okularu od 10 mm vide malo bolje i malo veće.

Nakon ovoga malo smo bacili pogled na Sirijus u Velikom psu. Izgleda odlično kroz teleskop, ali kao i bilo koja druga zvezda vidi se malo krupnija i jačih boja. Viđena je zvezda Prokion u Malom psu, kao i zvezde Alnilam, Alnitak i Mintaka u Orionovom pojasu.

Toliko za ovo posmatranje. Moguće je da sam neki objekat izostavio, ali uglavnom to je to…otprilike.

Već je zahladnelo i posle 3 sata pored teleskopa vreme je da se oprema pakuje. Sledeći put će lokacija biti još dalje od grada, tako da svetlosno zagađenje neće uticati na zvezdano nebo.

Više o sazvežđima i zvezdama pogledajte na ovom LINKU.

VEDRO NEBO!