Od 16-og  pa do 26. aprila na nebu se mogu videti Liridi. Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po mestu na kome će se

Sazvežđe Lira

pojaviti – sazvežđu Lira u blizini najveće zvezde Vege, koja dominira ovim delom neba..

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher (C/1861 G1) koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vreme.

Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) se očekuje u noći između 22. i 23. aprila, a iznosi obično oko 20-ak meteora. Međutim, Liridi znaju da iznenade. Zabeleženi su slučajevi da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih “zvezda padalica”.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida po času nepredvidiv.

Uživanje će trajati do 1 h nakon ponoći kada će se Mesec pojaviti iznad horizonta i odbijenom svetlošću sa Sunca pokvariti posmatranje Lirida.

Najbolje vreme za posmatranje će biti 22. aprila posle 22h. U to vreme će sazvežđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa severoistoka.

Evo kako će u to vreme izgledati raspored sazvežđa na severoistočnom nebu:

Liridi - Foto: Stellarim

Radijant Lirida se nalazi istočno od Vege.

Za posmatranje meteorske kiše nisu vam potrebni optički instrumenti, već samo dobra volja i što tamnije mesto, dalje od gradskog ili bilo kog drugog svetlosnog zagađenja.