Prva slika asteroida Veste

Misija Dawn je započela sa operacijama koje će letelicu Dawn dovesti u orbitu oko asteroida Veste. Vesta se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, a sledeći cilj ove misije je planetoid Ceres. Na taj način ova mislija će obuhvatiti istraživanje dva nama nepoznata sveta u Sunčevom sistemu.

Slika koja je napravljena sa letelice Dawn će služiti za navigaciju letelice i njeno bezbedno postavljenje u orbitu Veste. Način na koji ova fotografija pomaže je sledeći. Naučnici ne znaju tačan trenutni položaj letelice, ali znaju tačan položaj svake zvezde koja je snimljena u pozadini Veste. Te zvezde će služiti kao oriejentir za tačnu putanju po kojoj će se usmeravati letelica. Slika je obrađena zbog određenih detalja.

Slika je napravljena 3. maja kada je letelica bila udaljena od cilja 1,21 miliona km, a do sada je prešla oko 2,6 milijardi km. Asteroid se sa ove udaljenosti na slici vidi kao malo veća zvezda. Takođe može da se svrsta u planetoide zbog svoje veličine i prečnika od 530 km. 

U orbiti Veste letelica Dawn će ući 16.jula. Već početkom avgusta će kružiti na 2700 km iznad površine Veste, a kasnije će se to rastojanje smanjiti na svega 200 km.

Dawn takođe ima zadatak da snimi (proveri) da li zaista postoji satelit, za koji se sumnja da kruži oko asteroida.

Klikni na sliku:

Neobrađena slika Veste - credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Obrađena slika Veste - credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

2 thoughts on “Prva slika asteroida Veste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s