Uskoro nas očekuje zanimljiv nebeski događaj. U sredu, 15-og juna, možemo posmatrati pomračenje Meseca sa naših prostora. Pomračenje, dok je Mesec u Zemljinoj senci, kod nas će moći da se posmatra na jugoistoku od 21:22h pa do 23:02h, odnosno trajaće 100 minuta. Međutim, pomračenje će početi ranije ulaskom u Zemljinu polusenku u 19:25h, a izlazak Meseca iz Zemljine polusenke će se završiti jedan sat nakon ponoći. Za to vreme će Mesec boraviti u sazvežđu Zmijonošac (Ophiuchus) u blizini zvezde c Oph.

Tokom posmatranja pomračenja Meseca, možete posmatrati i sazvežđe Škorpija i zvezdu Antares koja će dominirati svojom crveno-narandžastom bojom tokom ovog događaja.

Pomračenje Meseca se dešava kada se Zemlja nađe između Meseca i Sunca.

Klikni na sledeće slike.

Mesec u sazvežđu Zmijonošac:

Mesec u Zmijonošcu

Mesec blizu zvezde c Oph:

Meseca i zvezda c Oph

Položaj Sunca, Zemlje i Meseca tokom pomračenja:

Pomračenje Meseca

Ukoliko tada budete imali pri ruci neki optički instrument (dvogled, teleskop…) možete posmatrati dosta objekta u okolini Meseca, kao na primer Mesijeove objekte: M19, M62, M10 i M12 u Zmijonošcu, M4 i M80 u Škorpiji, M18, M23, M25, M28 u Strelcu itd. Dobro je iskoristiti priliku dok je Mesec zaklonjen Zemljinom senkom i uživati u posmatranju i ostalih nebeskih objekta.

M objekti u okolini Meseca tokom pomračenja

Vedro nebo.