Naučnici koji rade na misiji Kepler objavili su otkriće prve planete koja se nalazi u nastanjivoj zoni. Nastanjiva zona je prostor oko neke planete gde vladaju odgovarajući klimatski uslovi i gde voda može postojati u tečnom stanju, odnosno mesto oko planete gde je život moguć na bazi ugljenika.

Planeta je 2,4 puta veća od Zemlje i kruži oko zvezde koja je slična Suncu, ali je malo hladnija i manja. Službeno ime planete je Kepler – 22b, a oko matične zvezde napravi jedan krug za 290 zemaljskih dana. Udaljena je od nas oko 600 svetlosnih godine.

Na sledećoj slici se mogu uporediti dva zvezdana sistema, kao i veličine planeta. Zelenom bojom je označena nastanjiva zona.

Sistem Kepler-22b i Sunčev sistem, upoređivanje - NASA (klikni na sliku)

Do sada je teleskop Kepler otkrio 2 326 planeta i to: 207 sličnih Zemlji po veličini, 680 super Zemlji, 1 181 planeta sličnih Neptunu, 203 planeta Jupiterovog tipa i 55 planeta većih od Jupitera.

Ipak, iako je planeta Kepler – 22b u nastanjivoj zoni i slična je Zemlji po veličini (2,4 puta nije velika razlika), još uvek se ne zna da li je pretežno u čvrstom, tečnom ili gasovitom stanju.

Više o ovom otkriću i Kepler misiji pročitajte >>>>ovde.