Otkrivena prva planeta u nastanjivoj zoni

Naučnici koji rade na misiji Kepler objavili su otkriće prve planete koja se nalazi u nastanjivoj zoni. Nastanjiva zona je prostor oko neke planete gde vladaju odgovarajući klimatski uslovi i gde voda može postojati u tečnom stanju, odnosno mesto oko planete gde je život moguć na bazi ugljenika.

Planeta je 2,4 puta veća od Zemlje i kruži oko zvezde koja je slična Suncu, ali je malo hladnija i manja. Službeno ime planete je Kepler – 22b, a oko matične zvezde napravi jedan krug za 290 zemaljskih dana. Udaljena je od nas oko 600 svetlosnih godine.

Na sledećoj slici se mogu uporediti dva zvezdana sistema, kao i veličine planeta. Zelenom bojom je označena nastanjiva zona.

Sistem Kepler-22b i Sunčev sistem, upoređivanje - NASA (klikni na sliku)

Do sada je teleskop Kepler otkrio 2 326 planeta i to: 207 sličnih Zemlji po veličini, 680 super Zemlji, 1 181 planeta sličnih Neptunu, 203 planeta Jupiterovog tipa i 55 planeta većih od Jupitera.

Ipak, iako je planeta Kepler – 22b u nastanjivoj zoni i slična je Zemlji po veličini (2,4 puta nije velika razlika), još uvek se ne zna da li je pretežno u čvrstom, tečnom ili gasovitom stanju.

Više o ovom otkriću i Kepler misiji pročitajte >>>>ovde.

6 thoughts on “Otkrivena prva planeta u nastanjivoj zoni

  1. Nikola

    To nije prva planeta koja je otkrivena u nastanjivoj zoni ,ali jeste jedna od najpoznatijih vansolarnih planeta.Ustvari to je treca otkrivena vansolarna planeta u takozvanoj zlatnoj zoni.Prva je bila Gliese 581 g otkrivena u septembru 2010.Pa su otkrili i Gliese 667-C c u novembru 2011. ,a Kepler 22b je otkrio NASA-in svemirski teleskop Kepler u decembru 2011.Do 2013 precizneje krajem decembra 2012 otkriveno je 9 planeta u zoni ”Zlatokose” van suncevog sistema.Njihove atmosfere,gustinu,gravitaciju, temperaturu,sastav i slicno ubrzo ce istraziti teleskopi sledece generacije.Jedan od tih teleskopa je NASA-in svemirski teleskop James Webb koji je jos uvjek u izgradnji.Svemirki teleskop James Webb moci ce da vidi 10 puta ostrije i jasnije od svemirskog teleskopa Habl.Cak i sad postoji mnogo teleskopa koji tragaju za drugom Zemljom.Mnogo je otkriveno vansolarnih planeta ne od strane svemirskog tleskopa Kepler,vec je bilo mnogo otkrica sa velikih teleskopa na Zemlji ,a ta otkrica se nastavljaju (svaki dan otkrijemo neku planetu).Neke planete imaju dva ”Sunca” ,a neke i cetiri.Otkrili smo i sistem sa 9 planeta (vise planeta od naseg).Otkrivene su i planete cija godina traje 1 dan.Mnogo cudnih svijetova.Devet planeta kandidata za drugu Zemlju: http://phl.upr.edu/projects/habitable-exoplanets-catalog .Ko zna mozda u buducnosti pronadjemo Zemlju 2.0. Vedro nebo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s