Dok sam tražio položaje nekih zbijenih zvezdanih jata u Stellarium – u, rešio sam da “vratim vreme” do trenutka mog rođenja i vidim kako je nebo tada izgledalo.

Pogled na položaje planeta je bio astronomski, a ne astrološki kao što to u naslovu izgleda. Naslov je, naravno, šala zbog mog stava o astrologiji.

U trenutku mog rođenja, pored Sunca, u sazvežđu Devica je boravilo 4 planeta, 2 asteroida i 1 planetoid. Merkur, VeneraJupiter, Saturn, asteroidi Juno i Vesta i planetoid Ceres.

Dakle, veliki broj nebeskih tela u samo jednom sazvežđu. Međutim, iako su granice sazvežđa tu samo da bi se lakše snalazili na nebu, bitno je napomenuti da astrolozi tvrde da je Sunce u Devici još na početku poslednje trećine avgusta, a istina je da ono prelazi granicu ovog sazvežđa tek 15 septembra. Greška za više od 20 dana. U Devici Sunce boravi 44 dana.

Zato ostanimo u granicama onoga što je tačno i provereno – astronomiji.

Sledi astronomski prikaz položaja nebeskih tela u trenutku mog rođenja, a svako može za sebe da proveri isto. Čisto iz radoznalosti. 🙂

Napomena: Magličasta traka na sredini slike predstavlja horizont i u tom trenutku je bio dan, ali sam u programu podesio da nebo bude tamno da bi se lepše videli objekti.

Astronomski trenutak mog rođenja