Položaj planeta u trenutku mog rođenja :)

Dok sam tražio položaje nekih zbijenih zvezdanih jata u Stellarium – u, rešio sam da “vratim vreme” do trenutka mog rođenja i vidim kako je nebo tada izgledalo.

Pogled na položaje planeta je bio astronomski, a ne astrološki kao što to u naslovu izgleda. Naslov je, naravno, šala zbog mog stava o astrologiji.

U trenutku mog rođenja, pored Sunca, u sazvežđu Devica je boravilo 4 planeta, 2 asteroida i 1 planetoid. Merkur, VeneraJupiter, Saturn, asteroidi Juno i Vesta i planetoid Ceres.

Dakle, veliki broj nebeskih tela u samo jednom sazvežđu. Međutim, iako su granice sazvežđa tu samo da bi se lakše snalazili na nebu, bitno je napomenuti da astrolozi tvrde da je Sunce u Devici još na početku poslednje trećine avgusta, a istina je da ono prelazi granicu ovog sazvežđa tek 15 septembra. Greška za više od 20 dana. U Devici Sunce boravi 44 dana.
Da, da znam reći će astrolozi i da su to znaci a ne sazvežđa, ali niko ne zna svrhu uvođenja izmišljenih znakova koji nemaju uporište ni u čemu realnom.

Zato ostanimo u granicama onoga što je tačno i provereno – astronomiji.

Sledi astronomski prikaz položaja nebeskih tela u trenutku mog rođenja, a svako može za sebe da proveri isto. Čisto iz radoznalosti. 🙂

Napomena: Magličasta traka na sredini slike predstavlja horizont i u tom trenutku je bio dan, ali sam u programu podesio da nebo bude tamno da bi se lepše videli objekti.

Astronomski trenutak mog rođenja

3 thoughts on “Položaj planeta u trenutku mog rođenja :)

  1. Dijana Zmija

    Koliko ja uspeh da vidim na moj dan ili bolje da kažem noć rodjenja u škorpiji se nalazio samo merkur i prolazila je kometa C/2006 P1 kroz isto to sazveždje

  2. divno 😉 iz velikog šešira života izvlačiš najšarenije zečeve, i to je strava…toliko toga u svakom trenutku može da nas zainteresuje (ili ne interesuje)…a ovo…ovo je ipak najveća, najmagičnija i najrealnija tema (uz medicinu… istraživanje genetike, fiziku i …..književnost ;)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s