Stigli novi delovi opreme

Tokom astronomskih posmatranja lako se primeti da često nedostaju neki delovi opreme koji bi vam olakšali posao. Recimo, ja sam često u takvoj situaciji, pa sam rešio da polako krenem sa nabavkom delova koji nedostaju.

Jutros su mi stigla dva nova neophodna dela: Red dot tražioc i Laserski kolimator za njutnove reflektore. Jedva čekam da ih isprobam sa ostalom opremom.

Red dot spada u osnovnu opremu. Nema uvećanja, a za orijentaciju služi crvena lampica koja projektuje tačku kroz nišan. Dovoljno je znati gde se začno nalazi objekat na nebu i jednostavno podestite da ta crvena tačkica poklopi objekat. U slučaju poznatih objekata znato olakšava potragu u odnosu na klasične tražioce sa uvećanjem.

Kolimator služi za optičko podešavanje teleskopa. Laser na kolimatoru znatno olakšava posao. Kolimiranje se obično radi kod njutnovih reflektora, dok se kod refraktora to obično ne radi, jer su optičke komponente znatno čvršće postavljene. Jednostavno se tokom transporta raskolimira teleskop i slika postaje mutna. Kolimira se tako što se podešavavaju ose ogledala.

Više o teleskopima pročitajte >>>>ovde.

Red dot tražioc
Laserski kolimator za njutnove reflektore

Sledi detaljno objašnjenje kako se vrši kolimacija pomoću Laserskog kolimatora:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s