Prošla je 51. godina od prvog leta čoveka, tačnije Jurij Gagarina, u Svemir. Ovaj događaj se u Rusiji posebno obeležava, ali i širom sveta se daje značaj ovom događaju.

U letelici Vostok, 12. aprila 1961. godine, Jurij Gagarin je krenuo na istorijsko putovanje oko planete Zemlje. Ukupno je leteo 1 h i 48 min.

Ko je bio Jurij Gagarin? Pročitajte na OVDE!

Kako je umro Jurij Gagarin?

Nakon višegodišnje istrage objavljeno je šta je bio uzrok rušenja aviona MIG-15 u kome je Jurij Gargarin poginuo, 1968. godine.

Bila su mnoga nagađanja o tome šta se ustvari desilo i šta je dovelo do pada aviona. Kao neki od razloga bili su kako je on bio alkoholičar i da je tada bio pijan ili da je njegova popularnost u svetu smetala Rusima koji su ga likvidirali iako je bio ljubitelj nacije, a takođe je bilo reči i o samoubistvu…

Međutim, rezultati dugogodišnje istrage otkrili su da je Gargarina uhvatila panika zbog otvorenog ventila za vazduh koji se nalazio u kabini aviona. Nakon toga je pokušao da što pre sleti, ali su usled naglog poniranja aviona i Gargarin i kopilot Vladimir Serjogin ostali bez svesti i na taj način obojica izgubila život kada je avion udario u zemlju i eksplodirao.