Uskoro susret Saturna i Venere

Uskoro ćemo na jutarnjem istočnom nebu imati još jedan zanimljiv susret. Tačnije, 27.11.2012. godine, sat vremena pre izlaska Sunca doći će do konjukcije Saturna i Venere, odnosno ove dve planete će tada biti najbliže u ovoj godini.

Udaljenost između ove dve planete će iznostiti manje od jednog stepena, tako da će sigurno ovaj susret izgledati fenomenalno na jutarnjem nebu, kao i na fotografijama, jer nije čest slučaj da se na jednoj fotografiji nalaze tri planete (Saturn, Venera i Merkur).

Posebno će biti zanimljivo posmatrati planetu Merkur koja će biti svega desetak stepeni južnije od ove dve planete. Merkur je inače planeta koja se može posmatrati svega 20-25 dana godišnje, jer je ona najbliža Suncu pa iz tog razloga moramo čekati da ona zauzme dobar položaj za posmatranje, gledano sa Zemlje. Međutim, s obzirom da je će Merkur biti dosta blizu horizonta, za njegovo posmatranje biće potrebna stabilna atmosfera.

Saturn će se tog jutra nalaziti u sazvežđu Devica, Venera na granici sazvežđa Devica i sazvežđa Vaga, dok će Merkur boraviti u sazvežđu Vaga.

Dok će se ispod Saturna i Venere nalaziti Merkur, iznad će se nalaziti najsjajnija zvezda u sazvežđu Devica – Spika. Ova 4 nebeska tela će dominirati tog jutra na istočnom nebu.

Magnitude (prema Stellarium-u):

Venera: -3.40

Saturn: 0.85

Merkur: 0.42

Spika: 0.95

Položaj nebeskih tela na slici je onakav kakav će biti oko 5:30 tog jutra.

Susret Venere i Saturna (27.11.2012.) – foto: Stellarium

Još nekoliko ovogodišnjih “susreta” planeta:

Konjukcija Venere i Jupitera, Mars i Plejade večeras

Slike “susreta” Spike, Marsa i Saturna

19 thoughts on “Uskoro susret Saturna i Venere

 1. hahah u pravu si 😀 ali pazi ovo, ja izlazim iz kuce i kako izlazim istog trena vidim veneru i saturn, ja sam zablenuo jedno 2 minuta bez pomeranja 😀 uzgred mnogo mi je krivo sto ti nisi mogao to da vidis 😦 ali sto ti kazes bice jos 🙂

  1. Ja sam posmatrao konjunkciju i bio sam prezadovoljan, prvenstveno cinjenicom da me je vreme u neku ruku posluzilo, ali nikako ne mogu da prezalim sto nisam aklimatizovao teleskop 😦 ne znam sta mi bi to da zaboravim.

 2. marko1312

  Ne znam kako je u Boru ali u Vrnjackoj banji je sada maglovito, ali iznenadjujuce vedro.. Ukoliko se magla do jutra povuce, uslovi ce biti povoljni za posmatranje!!!

  1. Teleskopom ne možeš videti sve tri planete odjednom, a to je cilj.
   Naravno da se može posmatrati golim okom. Venera i Saturn će dominirati nebom jer će biti udaljeni jedno od drugom malo više od pola stepena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s