Večeras je “uhvaćen” ISS

Oko 17:10 dok sam pokušavao da uslikam Veliki Letnji Trougao (VLT) na zalasku, nisko na horizontu se pojavio ISS ili Međunarodna Svemirska Stanica. Kretao se iz pravca severozapada, baš preko VLT i preko malog sazvežđa Delfin. Pošto sam žurio da podesim fotoaparat na maksimalnu exp od 8s, ISO 400 i f/2,8 i da što pre uslikam, slika je malo lošijeg kvaliteta.

U trenutku kada je fotografisan, odnosno trenutak na slici, ISS se nalazi u malom sazvežđu Strelica i prelazi prividno preko zbijenog zvezdanog jata M71.

Ovaj trougao čine tri sjajne zvezde koje dominiraju tim svojim delom neba. Vega, najsjanija zvezda u sazvežđu Lira, ujedno je i najsjajnija zvezda u ovom trouglu. Druga zvezda je Deneb, u sazvežđu Labud, a treća Altair u sazvežđu Orao.

Više o VLT možete pročitati >>>> ovde.

ISS kroz Veliki letnji trougao
ISS kroz Veliki letnji trougao

8 thoughts on “Večeras je “uhvaćen” ISS

 1. Pingback: Uslikan ISS iznad Bora « Astronomsko društvo "BOR"

 2. Ja imam Casio Exilim EX-Z16 i prezadovoljan sam njime, pre neki dan sam uslikao zalazak sunca kada je nebo bilo potpuno narandzasto, mogu ti reci da mi je drugar fotograf pozavideo na toj slici 😀 Sve u svemu, bitno je poznavati manuelna podesavanja ekspozicije, iso osetljivosti i blende, i moze da se naprave vrhunske fotografije!!!

  1. Da, bitno je poznavati M podešavanja, ali često zavisi i od granice mogućnosti fotoaparata kada su previše niske. Pokušavao sam na raznim fotoaparatima, ali badava je kad recimo ISO ide samo do 640 ili kada je maksimum 2s i slično.

   Mada, često kod fotoaparata važi kao i za teleskop: Najbolji je onaj koji najviše koristiš.
   Poznajem neke koji poseduju dslr (iako nemaju pojma šta to znači) fotoaparate vredne od 800-1000 evra a njime prave samo porodične fotografije. Pa i tada im je podešeno na AUTO. 🙂

   1. Upravo to sto ti kazes, upoznao sam lika iz Svajcarske koji ima Nikonov dslr aparat i covek nije znao da moze da snima video klipove sa njim dok u prici oko HD snimaka nisam ga upitao kakve snimke pravi aparat -.-
    ja sam tad uporedio moje i njegove slike (bila je svadba) ne da se hvalim ali stvarno sam pravio dosta kvalitetnije slike.
    Voleo bi da pravim i astrofotografije ali nemam bas iskustva tj. fali mi adapter za prikljucak aparata i teleskopa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s