Kako je Voyager 2 video Uran

Pre 27 godina, tačnije 24. januara 1986. godine, Voyager 2 se susreo sa planetom Uran i postao prva i poslednje svemirska sonda

Voyager 2 - foto: NASA
Voyager 2 – foto: NASA

koja je prošla pored ove planete.

Otkrio je 10 Uranovih satelita, ispitao njegovu atmosferu, kao i njegove prstenove i vreme rotacije koje iznosi 17 h  i 14 min. Više o Voyager-u pročitajte >>>> ovde.

Trenutno je Voyager 2 udaljen od nas više od 15 184 370 900 km i kreće se prema ivici Sunčevog sistema brzinom od 3,3 AJ godišnje. Sa te udaljenosti signali sa Voyager-a 2 do nas stižu za 14 h i 4 min.

Na sledećem linku možete pogledati položaj Voyager-a 1 i 2 i Pioneer-a 10 i 11 u odnosu na Sunčev sistem iz 2011. godine.

Na slici ispod vidimo planetu Uran koju je uslikala svemirska sonda Voyager 2 sa udaljenosti od 950 000 km. Voyager 2 je tada već prošao Uran i uputio se prema Neptunu, ali je napravio još jedan osvrt i napravio ovu jedinstvenu fotografiju (klikni na sliku):

Uran sa Voyager-a 2 - foto: NASA/JPL
, Uran sa Voyager-a 2 – foto: NASA/JPL

Pogledajte još slika sa Voyager-a 2 tokom posete Uranu >>>> ovde.

Takođe pogledajte video sa NEVEROVATNIM snimcima planeta Sunčevog sistema i njihovih satelita viđenih “očima” Voyager-a 2:

Podaci preuzeti sa sajta Universe Today.

O Uranu:

Uran je sedma planeta od Sunca i pripada grupi gasovitih planeta kojoj pripadaju i do sada opisani Jupiter i Saturn. Iako je pod vedrim noćnim nebom i povoljnim posmatračkim uslovima vidljiv golim okom, sve do 13. marta 1781. godine niko nije znao da je u pitanju planeta. Te godine je astronom amater Vilijem Heršel, u svojoj misiji sistematskog ispitivanja neba, naišao i na planetu Uran za koju je mislio da je maglina ili kometa. Malo kasnije, iste godine, je potvrđeno da je u pitanju planeta i to je predstavljalo ogromno otkriće, jer je Uran prva otkrivena planeta u poznatoj ljudskoj istoriji i prva otkrivena pomoću teleskopa. Sve ostale planete, bez Neptuna, su već mnogo vekova ranije bile poznate starim narodima koji su živeli na Zemlji.

Više o ovoj planeti pročitajte >>>> ovde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s