Meteorska kiša Lirida uskoro na nebu

Od 16-og  pa do 26. aprila na nebu se mogu videti Liridi. Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po mestu na kome će se

Sazvežđe Lira

pojaviti – sazvežđu Lira u blizini najveće zvezde Vege, koja dominira ovim delom neba.

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher (C/1861 G1) koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vreme.

Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) se očekuje u noći između 21. i 22. aprila, a iznosi obično oko 20-ak meteora. Prema sajtu spacedex.com ove godine, kao i prošle, se očekuje 18. Ipak, Liridi znaju da iznenade. Zabeleženi su slučajevi da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih “zvezda padalica”.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida po času nepredvidiv.

Za razliku od prošle godine, kada Mesec nije pravio probleme, ove godine će osvetliti nebo tako da će dozvoliti da posmatramo samo sjajnije meteore. Cele noći će boraviti na noćnom nebu, a ispod zapadnog horizonta će biti tek nakon 3h ujutru, a možda i kasnije.

Najbolje vreme za posmatranje će biti noć između 21-22. aprila posle 22h. U to vreme će sazvežđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa severoistoka. U to vreme se može posmatrati i Saturn koji će biti nešto više na nebu od sazvežđa Lira, samo na jugoistoku.

Evo kako će u to vreme izgledati raspored sazvežđa na severoistočnom nebu:

Sazvežđe Lira – Foto: Stellarim

Radijant Lirida se nalazi istočno od Vege.

Za posmatranje meteorske kiše nisu vam potrebni optički instrumenti, već samo dobra volja i što tamnije mesto, dalje od gradskog ili bilo kog drugog svetlosnog zagađenja.

Ove godine se i u okviru međunarodnog meseca astronomije širom sveta organizuje posmatranje ove meteorske kiše. Više o međunarodnom mesecu astronomije kao i o posmatranju Lirida pogledajte >>>>ovde.

izvor: imo.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s