U potrazi za idealnom lokacijom za astronomska posmatranja

DubašnicaDobro, idealna je možda preteška reč, ali tražili smo nešto što je najbliže tome da astronomsko posmatranje bude ono pravo. Za potragu smo odabrali planinu Dubašnica, koja se nalazi sa zapadne strane Borskog jezera. Često posmatramo u podnožiju ove planine. a malo porodičnog planinarenja do vrha je već u planu nekoliko meseci, ali čekalo se lepše vreme, kao ovo danas.

Od jezera smo vozili još nekih 15-ak kilometara i tamo ispod drveća ostavili auto. Pokupili smo sve što nam je bilo potrebno i krenuli na jedno mesto gde smo bili još pre 15-ak godina. Želeli smo da vidimo da li je teren i dalje pristupačan i da li možemo naći tu lokaciju.

Kako to obično bude, promašili smo put i skrenuli u gusto rastinje gde je kretanje bilo otežano, a od visokog i gustog drveća se ništa dalje od 20 metara nije videlo, ali smo ipak nakon nekih 6-7 km uspeli da osposobimo GPS koji nam je pokazao da smo bili blizu cilja pa makar i okolnim putem. Pravim putem je udaljeno 3-4 km. 🙂

Znali smo, po sećanju, da moramo preći jedan mali planinski potočić i kada smo ga ugledali znali smo da nas nekoliko stotina metara deli od cilja.

Mesto se nalazi na nadmorskoj visini od 1000 metara i na oko 30-ak km od najbližeg grada. Visina i udaljenost od gradskog svetlosnog zagađenja obećava fenomenalno noćno nebo za astronomska posmatranja, a jedini problem je kako izneti opremu do vrha, jer je nemoguće prići kolima. To će biti sledeći zadatak.

Znatno atraktivnija lokacija je vrh Veliki Lisac sa južne strane od vrha na kojem smo bili, ali je dosta udaljenije. Vrh Veliki Lisac je na nadmorskoj visini od 1100 metara, pa nije nemoguće da ga uskoro posetimo.

Veliki Lisac
Veliki Lisac

Dubašnica je fenomenalna planina koja zauzima površinu 82 km kvadratna. Neverovatna količina zelenila i sve cveta. Nije baš pogodno za one sa alergijama, ali već sledećeg meseca je ok. 🙂

Možete i pogledati nekoliko slika koje sam napravio danas tokom šetnje po planini:

www.flickr.com/photos/svemir-space

3 thoughts on “U potrazi za idealnom lokacijom za astronomska posmatranja

      1. Neću se začuditi ako je neko u Ministarstvu nekom zagubio zahtev… dešava im se to, veoma veoma često :p
        Bitno je da ljudi poštuju planinu i prirodu. Slike su prelepe, evo upravo pregledao na Flick -u. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s