Slučaj kada veća galaksija uništi manju galaksiju sa kojom se sudarila ili na koju je uticala svojom gravitacijom, a krajnji rezultat je nastanak veće galaksije sastavljene od materijala veće i manje naziva se galaktički kanibalizam.

Na sledećoj slici je prikazan galaktički kanibalizam u kome učestvuje galaksija NGC 5907. Oko nje se vide tanke spirale sačinjene od zvezda i prašine koje su nekada činile galaksiju satelit. Najverovatnije je gravitacioni uticaj galaksije NGC 5907 doveo do uništenja manje galaksije i sada je u toku nastajanje veće galaksije.

Ovakve satelite ima i naša galaksija, a najpoznatiji su Veliki i Mali Magelanovi oblaci vidljivi golim okom sa južne hemisfere, na čiji oblik utiče gravitacija Mlečnog puta.

foto: Jay Gabany,  Blackbird Observatory

foto: Jay Gabany, Blackbird Observatory

Ovaj galaktički kanibalizam se odvija u cirkumpolarnom sazvežđu Zmaj (Draco) nedaleko od zvezde Polaris (Severnječa) u sazvežđu Mali Medved. Udaljena je od nas 40 miliona svetlosnih godina, dok prečnik oblaka zvezda i međuzvezdane prešine ima prečnik veći od 150 000 svetlosnih godina.

Galaksija je prividno udaljena od zvezde Edasich svega 3 stepena. Ovaj sudar ne može se videti običnim teleskopima, već samo na astrofotografijama sa dugim ekspozicijama i boljim teleskopima kao recimo ovaj na Blackbird Observatory.

foto: Stellarium

foto: Stellarium

Izvor: Astro Bob