Leto 2013

Datum i vreme početka leta, baš kao i ostalih godišnjih doba, varira od godine do godine. Leto može početi 20, 21 ili 22. juna i predstavlja trenutak kada je Sunce najsevernije od nebeskog ekvatora (ekvator na Zemlji projektovan na nebesku sferu) u toku jedne godine.

Do ove razlike u vremenu početka leta dolazi zbog toga što prema gregorijanskom kalendaru godina traje 365 dana ili 366 kod prestupnih godina, dok tropska godina traje u proseku 365.242199 dana. Tropska godina je tačno vreme za koje se Sunce ponovo vrati u isti položaj, gledano sa Zemlje nakon jednog ciklusa godišnjih doba. Recimo, od letnjeg solsticija do sledećeg letnjeg solsticija. Bitno je i napomenuti da se Zemlja ne kreće uvek konstantnom brzinom oko Sunca.Više o tome pogledajte >>>> ovde.

Letnji solsticij i Sunčevi zraci – izvor: timeanddate.com

Ove godine leto počinje 21. juna u 07:04 za naše područije, odnosno za zemlje sa +2h u odnosu na UTC vreme. Trajaće do 22. septembra u 22:44. Tada je dugodnevnica i svi koji žive severno od ekvatora tada imaju najduži dan u godini. Sunčevi zraci padaju normalno na severni povratnik (najsevernije paralele do koje se Sunce stiže u zenitu u podne) i tada će se Sunce nalaziti pod uglom od 23,5 stepena severno u odnosu na nebeski ekvator.

Severni i južni povratnik

Svi koji žive severno od Artičkog kruga videće Sunce tokom celog dana, dok je kod onih koji žive južno

Ekvinocij i solsticij

od Antarktičkog kruga u ovo doba godine noć. To se lepo vidi na slici iznad.

Od trenutka početka leta Sunce se zaustavlja (solsticij) sa svojim kretanjem severno od nebeskog ekvatora i počinje da se kreće suprotno, dakle prema nebeskom ekvatoru. To traje do jesenje ravnodnevnice, odnosno jesenjeg ekvinocija kada će Sunčevi zraci padati normalno na ekvator i dna i noć će trajati približno jednako. Nakon toga se ponovo udaljava od nebeskog ekvatora i kreće se prema jugu sve do tačke zimskog solticija, kada će dan biti najkraći a noć najduža, odnosno kada će Sunčevi zraci padati normalno na južni povratnik.

U trenutku početka leta ove godine, Sunce će se nalaziti u sazvežđu Bik, na samoj granici sa sazvežđem Blizanci. U sazvežđu Bik, Suncu će društvo praviti Jupiter i Mars. Venera i Merkur će boraviti u sazvežđu Blizanci, Uran u sazvežđu Ribe, Neptun u sazvežđu Vodolija, a Saturn u sazvežđu Devica, gde ga možete posmatrati odmah nakon zalaska Sunca, kao i Veneru.

Položaj Sunca u trenutku početka leta
Položaj Sunca u trenutku početka leta

Naš prirodni satelit Mesec će u trenutku početka leta biti ispod horizonta u sazvežđu Vaga:

Položaj Meseca u trenutku početka leta
Položaj Meseca u trenutku početka leta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s