Prstenasto pomračenje Sunca na Marsu

Baš kao što pomračenje Sunca na Zemlji izaziva naš prirodni satelit Mesec kada se nalazi između nas i naše zvezde, tako i na Marsu njegov prirodni satelit Phobos zaklanja deo Sunca.

Ovo pomračenje sa površine Marsa je fotografisao rover Curiosity 17. avgusta ove godine. Tri slike za tri sekunde  – Sunce i Phobos:

Pomračenje Sunca Fobosom - foto: NASA
Pomračenje Sunca Fobosom – foto: NASA

Mars ima dva prirodna satelita – Phobos i Deimos. Ova dva satelita su nepravilnog oblika i u poređenju sa našim Mesecom samo mala dva kamenčića, ali su ipak dva kamena koja kruže oko Marsa.

Više o Marsu možete pročitati >>>> ovde.

Phobos ima prečnik 22 km, dok je Deimos prečnika svega 13 km i mogu se porediti sa najnovijim otkrivenim Plutonovim satelitima. Prečnik Meseca iznosi 3 474 km.

Sledeći video je nastao uz pomoć rovera Curiosity koji vredno obavlja svoje zadatke na Marsovoj površini. U toku 27 minuta napravio je 86 fotografija od kojih se sastoji video na kome se vidi izlazak Marsovog meseca Phobos-a.

Letelica Mars Express je 2010. godine fotografisala je Fobos. Ispod Fobosa, koji deluje kao malo veći kamen, vidi se fenomenalno površina Marsa prekrivena kraterima.

Fobos - foto: Mars Express / ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum)
Fobos – foto: Mars Express / ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s