Kakva je trenutna situacija sa kometom ISON?

Danas je netom kružila priča da se kometa ISON polako raspada, međutim naučnici koji prate njen let kažu da to nije tačno. Radije ću verovatni u ovo drugo. 🙂

Kometa je sada ispod 5. magnitude, a to znači da je možemo primetiti golim okom samo u povoljnim posmatračkim uslovima daleko od gradskog svetla i to kao jedva primetnu mrlju, pod uslovom da znamo tačno gde da gledamo. Dvogledom je već sve drugačije.

I dalje se nalazi u sazvežđu Devica, a vreme za posmatranje polako ističe jer se spušta sve niže prema horizontu. Odnosno, sve je bliža Suncu kome će biti najbliža 28. novembra. Rastojanje između ova dva tela iznosiće 1,16 miliona km.  Radi poređenja prečnik Sunca iznosi 1,3 miliona km.

Prema Stellariumu za nekoliko sati njen položaj na nebu će biti sledeći:

Kometa ISON - foto: Stellarium
Kometa ISON – foto: Stellarium

Ukoliko preživi susret sa Suncem ponovo je možemo videti početkom decembra i nadamo se sa zadovoljavajućom magnitudom ukoliko ne pretrpi veća oštećenja. Međutim, iako je sjaj komete povećan (što je i logično jer je sva bliža Suncu) nije kao što se očekivalo. Ne nadam se nekoj posebnoj magnitudi u decembru, ali voleo bih da grešim.

Pogledajte i interaktivni 3D model putanje komete ISON >>>> ovde.

Pratićemo dešavanja u vezi ove komete i dalje.

Ukratko ću odgovoriti na jedno pitanje koje sam dobio nekoliko puta poslednjih dana, od različitih ljubitelja astronomije:

Kometa ISON izgleda fenomenalno na slikama koje kruže netom, ali to je zato što se koriste dobri teleskopi, na koje se postavljaju odlični fotoaparati i sve te slike prođu određenu obradu. Mi je trenutno ne možemo golim okom razlikovati od ostalih zvezda. Da bi smo je pronašli na nebu moramo znati tačno gde da gledamo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s