Supernova u obližnjoj galaksiji

U svemirskim razmerama galaksija M82 je “odmah tu iza ugla” i baš u njoj je 21. januara 2014. godine grupa studenata iz Londona otkrila najdramatičniji događaj u poznatom Svemiru – sjajnu supernovu. Supernova se dogodila pre oko 11 miliona godina, a isto toliko miliona svetlosnih godina je i galaksija M82 udaljena od nas. Pogledom u noćno nebo mi uvek gledamo u prošlost, makar ona bila i 1,3 sekunde ranije na Mesecu.

supernova-M82-Scott-MacNeill

Supernova je sada oko 11. magnitude, ali nije dovoljno da bi se videla golim okom, a najverovatnije ni dvogledom. Da bi je videli potreban vam je teleskop od barem 100 mm primarnog ogledala sa većom svetlosnom moći. Ali vredi pokušati sa bilo kojim boljim optičkim instrumentom. Sjaj bi joj se trebao povećavati naredih dana, a za posmatranje je najbolja što tamnija lokacija i bez svetlosnog zagađenja. Galaksija M82 je magnitude 8.40 prema Stellarium-u.

Ovo je najsjajnija supernova u protekle dve decenije i vredelo bi pogledati je, ali sve naravno zavisi od oblaka. Nažalost, ja neću biti te sreće danas, a narednih dana će izgleda biti i snega.

Ono što predstavlja problem kod traženja ove galaksije je nepostojanje sjajnijih nebeskih objekata u njenoj blizini koji su vidljivi golim okom i koji bi nam olakšali potragu. Na uvećanjima od 20-30 puta (možda i malo više) moguće je u vidnom polju okulara videti zajedno galaksije M81 i M82 i tako zajedno deluju neverovatno.

Međutim, sazvežđe Veliki Medved, odnosno njen asterizam Velika Kola, nam mogu pomoći da lakše lociramo supernovu. Položaj galaksija M81 i M82 u odnosu na Velika Kola je dat na slici ispod:

plough2

Pogledajte i animaciju ove eksplozije:

Supernova – foto: Ernesto Guido / Nick Howes / Martino Nicolini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s