Maksimum meteorske kiše Lirida je na nebu

Ovih dana malo ko on nas može posmatrati noćno nebo zbog obilnih kiša, ali u većini mesta za sutra najavljuju malo poboljšanje vremenskih prilika što bi nam omogućilo da vidimo makar nekoliko meteora.

Od 16-og  pa do 26. aprila na nebu se mogu videti Liridi. Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po mestu na nabu na kome će se

Sazvežđe Lira

pojaviti – sazvežđu Lira u blizini najveće zvezde Vege, koja dominira ovim delom neba.

Iznad Rusije je ekplodirao još jedan meteor za koji se pretpostavlja da pripada ovoj meteorskoj kiši. Video na kome se vidi ova eksplozija možete progledati >>>> ovde.

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher (C/1861 G1) koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vreme.

Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) se očekuje u noći između 21. i 22, kao i između 22 i 23. aprila, a iznosi obično oko 20-ak meteora. Ipak, Liridi znaju da iznenade. Iako nisu tako brojni kao što su to Perseidi ili Geminidi, zabeleženi su slučajevi da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih “zvezda padalica”.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida po času nepredvidiv.

Pored oblaka, najveći problem za posmatranje meteora van naseljenog mesta može napraviti Mesec. U zavisnosti od toga koliki deo njegove površine je obasjan Suncem toliko ćemo i videti meteora. Ukoliko je Mesec pun možemo videti samo one najsjajnije meteore, a ukoliko je Mesec mlad možemo uočiti skoro sve one koji sagore u atmosferi.

Ove godine će nešto malo manje od polovine Mesečeve površine biti obasjano Suncem, a što bi značilo da će ipak moći da se vidi dovoljan broj Lirida. Ono što je takođe dobro je to što će se Mesec iznad horizonta pojaviti tek nakon 3h ujutru (23.04.).

Najbolje vreme za posmatranje će biti 21 i 22. april posle 22h pa do svitanja. U to vreme će sazvežđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa severoistoka.

U isto vreme će se i Saturn pojaviti na nebu, samo malo istočnije u sazvežđu Vaga, dok će se Mars nalaziti iznad Saturna u sazvežđu Devica.

Evo kako će u to vreme izgledati raspored sazvežđa na severoistočnom nebu:

foto: Stellarium
foto: Stellarium

Radijant Lirida se nalazi istočno od Vege.

Za posmatranje meteorske kiše nisu vam potrebni optički instrumenti, već samo dobra volja i što tamnije mesto, dalje od gradskog ili bilo kog drugog svetlosnog zagađenja.

izvor: imo.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s