Letelica Rosetta 6. avgusta stiže do komete

Letelica Rosetta je lansirana 2. marta 2004. godine sa ciljem da ispita kometu 67P/Čurjumov–Gerasimenko. Od tada traje njeno putovanje Sunčevim sistemom na kome je do sada tri puta proletela blizu Zemlje i jednom blizu Marsa da bi bez utroška energije dobila potrebno ubrzanje za nastavak leta.

Kometa 67/P snimljena 1. avgusta 2014. godine
Kometa 67/P snimljena 1. avgusta 2014. godine

Rosetta dobija eneriju preko solarnih panela, pa je iz tog razloga 2011. godine “uspavana” zbog toga što je bila dovoljno udaljena od Sunca da njeni paneli nisu dobijali dovoljno energije. Probuđena je tek početkom ove godine i tada se počelo sa pripremama za susret sa kometom 67/P. Na taj način letelica je provela  u stanju hibernacije 31 mesec.

Letelica poseduje dva glavna elementa: sonde Rosetta i landera Philae. Planirano je da se lender spusti na površinu komete, dok će sonda nastaviti putovanje u orbiti komete na njenom putu oko Sunca.

Pre svega, kada letelica bude stigla do komete 6. avgusta ove godine i kada se bude našla u orbiti udaljenoj 200 km od komete, započeće dvomesečno fotografisanje i mapiranje njene površine, a prema prvim slikama koje su stigle do sada sa letelice Rosetta deluje da se kometa sastoji od dva tele koja su se nekada davno sudarila i od kojih je nastalo jedno telo nepravilnog oblika.

Zanimljivo je i to da je Rosetta do sada proletela blizu dva asteroida – 2867 Šteins i 21 Lutetia.

Sledeći video pokazuje putanju letelice Rosetta oko komete 67/P:

Narednih nedelja će ovaj susret komete i letelice biti u centru pažnje astronoma, pa ćemo i na ovom mestu pratiti dalja dešavanja vezana za ovu misiju.

Više o misiji Rosetta:

Kolika je veličina komete 67/P u odnosu na neke objekte:

foto: ESA
foto: ESA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s