Uskoro film o životu Stivena Hokinga

B92

Novi igrani film o životu Stivena Hokinga, čija je premijera najavljena za novembar, autobiografska je i inspirativna priča o životu svetski poznatog britanskog teoretičara fizike koji je sav svoj doprinos nauci dao suočen sa teškom dijagnozom paralizujuće bolesti, piše Gardijan.

51036038753e4ad3248ff1163133212_640x345

Film reditelja Džejmsa Marša “Teorija svega (The Theory of Everything) prati Hokinga od kada je kao 21-godišnjak počeo da oseća prve simptome bolesti i njegove prve akademske uspehe. Takođe se bavi njegovim odnosom sa Džejn Vajld (koju u filmu igra Felisiti Džons – poznata iz “The Amazing Spider-Man 2″), studentkinjom istorije umetnosti u koju se zaljubio dok je studirao na Kembridžu tokom 60-tih godina XX veka i koja je 1965. postala njegova prva supruga.

Hoking se od Džejn, s kojom ima troje dece, razveo 1995. kako bi oženio svoju nekadašnju medicinsku sestru Ilejn Mejson, od koje se takođe rastao 2006.

Hokinga u filmu glumi Edi Redmejn (“Jadnici”), a u ostalim ulogama pojavljuju se Dejvid Tevlis, Emili Votson i Hari Lojd. Američka premijera zakazana je za 7. novembar, a film će svoju svetsku premijeru imati već u septembru na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Hoking, poznat po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, kao i po popularnim pisanim delima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru uopšteno, najpoznatije je svakako “Kratka povest vremena”, u mladosti je oboleo od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizujuće bolesti koja uzrokuje slabljenje telesnih mišića.

Lekari su mu prognozirali maksimalno dve godine života – ali Hoking danas ima 72 godine, jedan je od najpoznatijih svetskih naučnika, potpuno nepokretan i u kolicima a, kako je s vremenom izgubio sposobnost govora, s okolinom komunicira jedino uz pomoć računarskog sintetizatora glasa.

Za svoj doprinos nauci Hoking je dobio niz istaknutih nagrada i priznanja, a njegova “Kratka povest vremena” zauzela je prvo mesto na listi bestselera britanskog “Sandej Tajmsa” tokom rekordnih 237 nedelja. O njegovom životu i delu snimljen je niz filmova i serija, a poslednji je prošlogodišnji biografski dokumentarac “Hoking”, u kojemu sam Hoking govori o svom životu, detinjstvu, suočavanju sa bolešću i svetskoj slavi.

——————————-

izvor: B92

——————————-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s