Uskoro noć meteorske kiše Perseida 2014

Tokom godine mnogo meteorskih kiša  “padne” iznad naših glava. Neke su većeg, a neke manjeg intenziteta. Sada je trenutno u toku “pljusak” Perseida.

Perseidi su meteorska kiša koja nas oduševljava svojim intenzitetom svake godine od 25. jula do 18. avgusta. Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 12/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude i preko 100.

Perseidi predstavljaju ustvari ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja oko Sunca obiđe za 130. godina. Otkrivena je daleke 1862. godine.

Zemljina atmosfera nas štiti od udara malo većih meteora u kiši Perseida i tada uživamo u malo jačem bljesku na nebu, pri sagorevanju većih fragmenata. Zabeleženi su i udari u Mesec.

Od 2008. godine Perseidi su ubedljivo najaktivnija meteorska kiša, a jedino Geminidi mogu da prate trku. U prilog Perseida ide i to da su znatno sjajniji od Geminida.

meteor-shower-fireball-data

Za razliku od prošle godine Mesec će sada praviti velikih problema tokom posmatranja meteora jer će skoro 95% njegove površine prekrivati sunčeva svetlost i biće “star” skoro 17 dana. Mesec će se pojaviti iznad horizonda nakon 20:30 h i na nebu će biti i nakom svitanja.

Zbog ovoga videćemo samo one najsjajnije meteore.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši. Mada zboj Mesečevog sjaja ove godine neće biti neke razlike između lokacija u gradu i van njega, ali vredi pokušati sa ovom drugom varijantom.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Prividna tačka (radijant) iz koje “izlaze” meteori se nalazi između sazvežđa Persej i Kasiopeja (vidi sliku). Kasiopeju je na nebu lako naći jer spada u cirkumpolarna sazvežđa (ona koja nikada ne zalaze) i nalazi se visoko na nebu. Prepoznatljivo je po tome što ima oblik slova W.  Više o sazvežđima pogledajte OVDE!

Sazvežđe Persej će se pojaviti na severoistočnom nebu nakon 22h, ali iako je radijant na pomenutom delu neba to nije nikakvo pravilo jer meteore iz bilo kog roja možete videti po celom noćnom nebu.

Ovako izgleda dosadašnja aktivnost pre maksimuma Perseida ove godine:

Perseidi 2014 - foto: IMO
Perseidi 2014 – foto: IMO

Ukoliko želite da pratite aktivnost Perseida ovde godine to možete učiniti na sajtu International Meteor Organization (IMO).

NASA o Perseidima:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s