Otkrivena kometa, a biće možda 3. magnitude

Kometa C/2014 Q1 (PANSTARRS) je otrkrivena na fotografijama koje je su napravljene 16. avgusta 2014. godine pomoću teleskopa Pan-STARRS od 1,8 metara koji se nalazi na Havajima. Tada je bila magnitude 18,4.

Ovo je putanja komete C/2014 Q1 kroz unutrašnji Sunčev sistem:

izvor: NASA JPL orbit diagram
izvor: NASA JPL orbit diagram

Upravo pomoću ovog teleskopa je otkrivena i kometa koju smo prošle godine bili u prilici da posmatramo golim okom, a mnogi su je i fotografisali. Našu fotografiju prošlogodišnje komete možete pogledati >>>> ovde.

Ono što je posebno zanimljivo kod komete C/2014 Q1 je to da će i ona biti vidljiva golim okom AKO preživi svoj susret sa Suncem baš kao što je trebalo biti sa kometom ISON da je gravitacija naše zvezde nije pretvorila u oblak prašine. O kometi ISON više možete pročitati >>>> ovde.

Takođe, vredi podsetiti se i da je kometa Elenin loše prošla na nešto manjoj udaljenosti  od Sunca nego što bi kometa C/2014 Q1 trebalo da bude, a problem je nastao kada je izbačena koronarna materija sa Sunca krenula pravo na kometu Elenin nakon čega je njen sjaj naglo opao. O kometi Elenin možete pročitati >>>> ovde.

Novootkrivena kometa će u perihelu biti 5. jula 2015. godine unutar orbite Merkura na udaljenosti od Sunca 0,324 AJ (1AJ = 150 000 000 km). To je otprilike 48 miliona km, a prosečna udaljenost Merkura od Sunca je oko 57 miliona km. Međutim, ono što se veoma razlikuje od komete ISON je upravo ta najmanja udaljenost od Sunca, jer je kometa ISON prišla Suncu na svega 1,2 miliona km gde bi mali broj nebeskih tela preživeo.

Dijagram promene magnitude oko prerihela:

q1
Magnituda oko perihela – izvor slike http://theskylive.com/c2014q1-info

 

Kometa je trenutno unutar Jupiterove orbite, magnitude oko 17,5 i nalazi se u sazvežđu Skulptor (Vajar) koje je vidljivo sa južne Zemljine polulopte. Ako preživi Sunčev uticaj kometa bi trebalo da dostigne magnitudu 3, što je dovoljno da  se vidi golim okom. Međutim lakše je videti zvezdu te magnitude nego kometu, ali ipak je moguće. Naravno običan dvogled može da posluži da posmatranje bude zadovoljavajuće.

Na dan kada se kometa bude našla u perihelu nalaziće se u sazvežđu Strelac.

Ipak, kao što se mnogo puta do sada pokazalo, veoma je teško predvideti ponašanje kometa i njihovu sudbinu. Iako je proračunata putanja komete, brzina i slično, tačan uticaj Sunca na nju je teže predvideti.

Ne zaboravimo da nas uskoro očekuje i susret komete C/2013 A1 Siding Spring i Marsa. Kometa neće biti vidljiva golim okom, ali je moguće posmatrati je većim amaterskim teleskopima s obzirom da joj se magnituda neće spustiti ispod 9.

O kometei C/2013 A1 Siding Spring pročitajte >>>> ovde.

Sledi broj otkrivenih malih nebeskih tela za avgust (sa FB stranice Comets and Asteroids):

10606606_10152225575396688_3206590709950151547_n

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s